2013/12/31

Mythos Bio Żel myjący do twarzy

Witam , dziś wyjątkowo nie trafiony wpis co do panującej atmosfery przed-Sylwestrowej , postanowiłam jednak go opublikować, gdyż nie chcę pozostawiać tej recenzji na Nowy Rok , zapewne dziś jeszcze pojawi się drugi post z podsumowaniem roku , a tymczasem zapraszam na moją opinię odnośnie  Bio Żelu myjącego do twarzy Mythos :


2013/12/29

denko listopad-grudzień

Jak na razie wszystko zmierza w dobrym kierunku . Dziś właśnie zrobiłam ostateczny remanent w moich zbiorach kosmetycznych. Rozliczyłam się ze zużyć  i zrobiłam wgląd w to co kupuje , kupie lub i nie . A tak nawiasem to za 2 miesiące sporo się uzbierało . Sama się zdziwiłam, od nowego roku będę się ograniczać.  Nie wiem jak mi to wyjdzie , a czy Wy też macie wrażenie, że kupujecie za dużo kosmetyków?
Zapraszam po szczegóły denka , jak zwykle na czerwono- nie kupię , na zielono - kupie , na niebiesko- neutralne .

2013/12/27

Sulphur, Mineralny krem Siarczkowy

Witam , po świątecznym lenistwie ciężko wraca się do stałego rytmu dnia. 
Dziś pora na recenzję kremu, do której zbieram się już od jakichś 2 tygodni . Nie mogę jednak sprawy odkładać i pora podejść do tematu poważnie. W końcu kosmetyki stanowią część mojego bloga.
Sulphur Mineralny Krem Siarczkowy stosuje od około 2 miesięcy, w tym czasie zużyłam około pół opakowania. W większym stopniu stosując go w pielęgnacji twarzy, w mniejszym do ciała (w tym do rąk i stóp).
Jeśli ciekawi Was moja opinia zapraszam...

2013/12/23

Moje sposoby na fit Święta

Hej , dziś przychodzę z szybkim postem, który postanowiłam, musi się pojawić  jeszcze  przed Świętami.   Ten rok, nie ukrywam, był dla mnie przełomowy jeśli chodzi o dziedzinę zdrowia , fitness i diety. 
Zmieniło się wszystko, całe moje podejście do gotowania . Nawyki żywieniowe zachowuje także od święta , co nie znaczy, że mam zamiar odmawiać sobie przyjemności jedzenia.  
W jaki sposób mam zamiar zachować moje zasady kiedy czas popuszczać pasa?

2013/12/22

grudniowe nowinki kosmetyczne

Serdecznie dziękuje za miłe słowa pod poprzednim postem . Dziś mam znacznie przyjemniejszy post a mianowicie będą to moje nowości kosmetyczne (i nie tylko) z grudnia . 
Pierwsze to nabytki z  wizyty w Drogerii Natura , ku pociesze kilka rzeczy do makijażu :
Kredka i cień z linii Bell Hypoallergenik a także 2 nowe cienie z Sensique .

2013/12/21

dopadło mnie ...

Niestety, jestem po wizycie u lekarza - przypuszczenia - Zespół cieśni .  Po skierowanie na badania  potwierdzające idę dopiero w styczniu, ale wszystkie objawy wskazują jednoznacznie, nocne mrowienia w palcach i ból śródręcza .  I co dalej ?  Rehabilitacja a w najgorszym przypadku zabieg.
Przygotowania do Świąt niestety na pół gwizdka , zakupy zrobione, makowiec upieczony . Dzięki opaskom usztywniającym jestem w stanie jakoś funkcjonować..No  i oczywiście nieodzowna  jest pomoc męża .
W takich chwilach człowiek docenia co jest ważne: nie prezenty, nie pośpiech przedświąteczny, lecz życie w komforcie i bez bólu . Mam nadzieję, że mój następny wpis będzie bardziej optymistyczny .

 orteza, stabilizator nadgarstka 

rolady makowe 

mała choineczka na biurku 

2013/12/19

Fitomed , Koncentrat na naczynka z liposomami

Witam , dziś post na czasie a mianowicie o zwalczaniu buraka . Kto ma problem, wie o czym piszę. Jest zimno, przy zmianie temperatur potrafi wypłynąć na policzkach niezły rumień. Ja mimo, że jako takiej typowo naczyńkowej cery nie posiadam ale i tak daje mi się we znaki zima (np powiedzmy). Cera się przesusza , to znów przetłuszcza , trudno czasem za nią nadążyć. 
W takim celu właśnie nabyłam Koncentrat na naczynka z liposomami,  Fitomed .

Czy udało mu się zaradzić moim problemom ? Zapraszam do recenzji ...

2013/12/18

foto mix Grudzień, część I

Witam , dziś przychodzę z luźniejszym wpisem pt. Foto mix . Widzę, że takowe cieszą się dużą popularnością, zapraszam więc do mojego kawałka życia na zdjęciach :


Na początek kartki od Czarownicy:
 Kartka imieninowa , a reszta bożonarodzeniowych  powędrowała dalej w świat.

2013/12/17

Szampon Idealny, Mythos, Oliwka, cytryna i miód + efekty na włosach

Dziś mam luźniejszy dzień a nie wiadomo w co ręce włożyć. Im bliżej Świąt tym czas coraz szybciej leci , no ale nie ma co narzekać. Przyszła pora  na nowego posta i będzie to recenzja.

Jaki jest szampon idealny ? Taki, który uwzględnia wszystkie potrzeby naszych włosów i skóry głowy. Taki, który pasuje nam akurat w tym momencie, rozwiązuje problemy, łagodzi skalp, dba o włosy. Myślę, że te warunki spełnia Szampon Mythos do włosów suchych, Oliwka, cytryna i miód . Produkt otrzymałam w ramach współpracy, wcale tego nie ukrywam, możliwość testowania nowinek kosmetycznych znacznie ułatwia przyszłe wybory, szampon Mythos należy do produktów, które chciało by się kupić ponownie ...

Po takim wstępie z pewnością chętnie poczytacie jakie są moje wrażenia o Szamponie Mythos...

2013/12/10

Pełnoziarniste bułeczki z lekko włoskim smakiem

Dziś pora na wpis kulinarny, coś ostatnio opuściłam się z takimi. Nareszcie mogę się podzielić moim sprawdzonym przepisem na bułki pełnoziarniste, po kilku modyfikacjach  to jest właśnie to . Napisałam, że z włoskim smakiem, bo tak właśnie się mi kojarzą. Dodatek oliwy oraz Czarnuszki zupełnie zmienia ich smak na bardziej konkretny i pikantny . 



Co nam potrzeba na 12-15 bułeczek ?

2013/12/08

Panaceum na wszelkie bóle: Bals Sulphur Żel oraz pogadanka o zdrowiu i nie tylko ....

Tak naprawdę mój blog już jakiś czas temu przestał być czysto  kosmetyczny, piszę o tym co mnie dotyczy, przelewam swoje przemyślenia  i wnioski o sprawach ważnych lub mniej ważnych. Czasem w komentarzach spotykam się z obojętnością i to jest przykre, ale miło mi gdy widzę, że komuś pomogę moim tekstem . Często też jestem przerażona jak nasze społeczeństwo jest zbałamucone przez media ( w tym tv) i nie przeczę - ja też do tej grupy należałam i dotychczas łapię się na swojej naiwności . Nie mam zamiaru nikogo urazić, bynajmniej . Apeluje tylko : doceniajmy to co nasze ! 
A dziś  napiszę o produkcie  leczącym ból  . Kogo boli kręgosłup ? stawy ? bóle po stłuszczeniach i urazach ? ręka w górę i zapraszam do poczytania o :
BALS SULPHUR ŻEL , wspaniałym i  naszym Polskim uzdrowiskowym leku , który przyniósł mi ulgę . 



2013/12/07

fit ciało z teledysku czyli coś na poprawę humoru

Hej, dziś z racji weekendu nic mi się nie chce i wrzucam luźny post .
Na zewnątrz niezła zawierucha , czyżby pierwszy atak zimy?  Niezbyt  wesoło zapowiada nam się ta zima.
Aby rozładować nieco emocje z całego tygodnia  mam kilka fajnych klipów. Coś co  mnie nieźle rozbawiło ( zwłaszcza ostatni filmik, haha) . 
  Teledyski z motywem fitness , moim zdaniem zachęcają to ruszenia 4 liter z kanapy.  Czyż nie ? A przy okazji można się pośmiać z tych Pań .

Zacznijmy od  ćwiczeń z piłką i odrobiny gimnastyki .


2013/12/06

Mythos , podejście pierwsze: 2 mini produkty

Nie wiem jak Wy ale ja ostatnio jestem zafascynowana wszystkim co jest z oliwki. W kuchni używam oliwy z oliwek,  potrawy mają zupełnie inny smak i są zdrowsze .  Stosuje  też suplement diety Liść Oliwny, który genialnie wzmacnia oraz oczyszcza organizm . Nie pogardziłam więc kosmetykami z oliwką w roli głównej .
Dziś przyszła pora na  recenzję dwóch mini produktów Mythos : Mleczka do ciała oliwka oraz Żelu pod prysznic oliwka . Oba produkty po 50 ml a więc napisze tylko o pierwszym wrażeniach. W poczekalni na recenzję mam pozostałe produkty pełnowymiarowe z  http://flax.com.pl/: Szampon , odżywkę oraz Masło  do ciała . 
Zapraszam do recenzji:

2013/12/03

mineralne mydło siarczkowe + pomysł na prezent gwiazdkowy

Dziś w końcu mam czas przysiąść nad recenzją i będzie o mydełku , tylko i aż  - bo to produkt nie byle jaki a uzdrowiskowy , miło mi przedstawić :
Mineralne Mydło Siarczkowe, Sulphur 

Jak to dobrze, że możemy korzystać z dobrodziejstw naszych rodzimych uzdrowisk bez wychodzenia z domu. Ja osobiście bardzo bym chciała kiedyś pojechać do uzdrowiska Busko-Zdrój, ale niestety nasz nfz stawia wiele przeszkód przeciętnemu obywatelowi. Najprościej by było chyba pojechać prywatnie, na co na razie mnie nie stać , ale tylko na razie ...
A więc będzie o Mydle siarczkowym , zapraszam :

2013/11/21

najlepszy peeling jaki miałam

Ostatnio zaprzyjaźniam się z firmą Bandi i wcale nie jest to współpraca, ich  kosmetyki są odrobinę lepsze od  tych  z Pharmaceris,  które także bardzo sobie cenie .   Jakiś czas temu potrzebowałam peelingu, szukałam czegoś delikatnego, bo miałam dosyć czerwonej twarzy po zabiegu złuszczania,
 wybrałam Bandi Subtelny Peeling Enzymatyczny, co z tego wynikło?

 Miłość od pierwszego użycia ...

2013/11/20

ciasteczka owsiane z żurawiną


Tematy zdrowia, diet i odchudzania  coraz bardziej popularne na blogach. Ja co prawda prowadzę blog kosmetyczny, ale widzę, że coraz bardziej odbiegam od tematów kosmetycznych, piszę o  tym co mnie interesuje a obecnie jest to temat jedzenia. Jeść musi każdy, nawet pani Chodakowska napisała na fb, że zdrowe ciało to ciało odżywione i bardzo dobrze, bo była posądzana o propagowanie anorektycznych haseł. Jak zwykle odbiegłam od tematu a dziś upiekłam ciastka owsiane, chodziło za mną słodkie, a składniki  na ciasteczka akurat były  w kuchni. Piekłam według przepisu Aciri, lubię jej blog bo ma proste przepisy, takie co zawsze wychodzą . Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam, ale minimalnie . 


Przepis na  ciasteczka owsiane z żurawiną :

2013/11/19

brązy , czerwień i wino na paznokciach

Ostatnio rzadko wrzucam wpisy lakierowe na blogu. Po pierwsze to nie kupuje już masowo lakierów i zbieractwo pozostawiam innym.  Zawsze zanim kupię nowy lakier zastanawiam się nad nim kilka razy, zakupy w internecie jeszcze bardziej temu sprzyjają .
 Moim paznokciom robię przerwy od malowania stawiając na ich regenerację. Zazwyczaj mam na paznokciach  1 kolor tygodniowo, lakier trzyma się do 6 dni a następnie 2 -3 dni przerwy.  Zrobiłam przegląd tego co było:  Hean City Fashion  z kolekcji  jesień/zima, kupione podczas tygodnia lakierów w sklepie internetowym oraz  rodzynek Kobo, także kupiony w promocji  drogerii Natura. Każdy z lakierów kosztował nie więcej niż 6 zł. Zarówno Kobo jak i Hean,  w większości kryją po 1 warstwie. 

Kobo Colour Trends  nr 18 Rome :

Hean City Fashion nr 187 Hot wine :

Hean City Fashion nr 181 Irish coffee:

Hean City Fashion nr 182 Ginger:


Który przypadł Wam najbardziej do gustu ? Często malujecie paznokcie ? Zapraszam do komentarzy.

seriale, filmy i ćwiczenia na listopad , polecane linki

Dziś mam dla Was fajną listę linków przydatnych na listopadowe wieczory:
 seriale, które oglądam , film, na który  co dopiero się wybieram oraz ćwiczenia, które ostatnio bardzo lubię. Jednym słowem coś na listopadową nudę . 

Seriale :

Wampiryczne wątki nadal bardzo lubię, w końcu dobre jest wszystko, co jest w stanie oderwać mnie od rzeczywistości.
 Serial o pierwotnych to nowość, ale już zdążył mnie wciągnąć. Kto lubi Pamiętniki W. polubi i ten serial . Humorystyczna i  znacznie łagodniejsza twarz Klausa plus honorowy Elijah tworzą niezły duet.  Miło też popatrzeć na przystojnego wampira  Marcela . Oczywiście sam wątek  serialu zaczyna nieźle wciągać i to tak dopiero od 3 odcinka ale to mi  wystarczy by oglądać dalsze. 
The Originals , sezon 1 na http://iitv.info/the-originals/.

2013/11/16

Lekki krem Nagietkowy , aktualizacja

Mój krem Lekki Nagietkowy Sylveco właśnie dobija dna , postanowiłam  więc zrobić małą aktualizację. Czy warto go kupić na teraz, kiedy dni robią się coraz chłodniejsze a zima powoli zbliża się małymi kroczkami ? Niestety,dla cer skłonnych do przesuszania się wraz z malejącą na zewnątrz temperaturą  -  po prostu  może nie dać sobie  rady  z nawilżeniem i ochroną . Nie znaczy to, że krem jest zły, po prostu trzeba obserwować swoją cerę i realizować jej potrzeby.  Wszyscy wiemy jak zgubne może okazać się stosowanie z przyzwyczajenia jednych i tych samych kosmetyków.  



2013/11/14

Przyzwoity żel do mycia twarzy w niskiej cenie, to możliwe ?

Żel do mycia twarzy. Jakie wymagania mu stawiamy? Przede wszystkim ma za zadanie oczyszczać, dobrze gdyby radził sobie z codziennym makijażem i aby nie podrażniał cery.  A jeśli nie kosztuje wiele to czego chcieć więcej. Taki właśnie jest  Hipoalergiczny Żel do  mycia twarzy Biały Jeleń,  z aloesem i ogórkiem
Pełnowymiarowy produkt kupiłam po przetestowaniu saszetki z próbką żelu , prawdę mówiąc wcześniej nie wierzyłam, że można kupić dobry żel za tak małą kwotę (ok. 7 zł ). 



Zapraszam do dalszej części recenzji :

2013/11/13

Fitomed , Woda różana

Wodę różaną chciałam przetestować od dawna . Obecnie panuje  duża popularność na kosmetykę naturalną, mamy do wyboru  rozmaite hydrolaty  z wyciągami roślinnymi . Mają one zastąpić wodę termalną, bądź tonik lub stanowić dodatkowy element pielęgnacji np. jako składnik kosmetyków robionych w zaciszu domowym. Niewątpliwym  plusem jest krótki skład  tychże płynów, co za tym idzie ograniczenie wszędobylskiej chemii. Bo skoro można wykluczyć  pewne substancję to czemu nie ? 


Jak sprawdziła się u mnie ?

2013/11/11

listopadowe nowości

Witam , dziś krótki wpis o nowościach kosmetycznych. Ponieważ nie mam siły na żaden konkretny tekst przejdźmy może od razu do rzeczy :


Zapraszam po szczegóły :

2013/11/10

Hypoalergiczny Balsam do ciała Łagodzenie , Biały Jeleń

Tydzień rozpoczęłam od recenzji balsamu do ciała i tydzień zakończę następną recenzja . Jesienne  długie wieczory chyba sprzyjają ogólnej pielęgnacji . Przyjemnie brać  długą kąpiel a po  kąpieli -  koniecznie balsam . Nasze  kobiece rytuały są  jeszcze przyjemniejsze, gdy produkty naprawdę działają .
Dziś napiszę o Hypoalergicznym  Balsamie Biały Jeleń ,  Łagodzenie ,  do skóry wrażliwej .


Informacje na opakowaniu oraz skład :

2013/11/07

fakty i mity o lokach jakimi karmią nas fryzjerzy

Dziś zupełnie spontaniczny wpis , chyba takie wychodzą mi najlepiej.  Napiszę o moich doświadczeniach ze strzyżeniem włosów i o  kilku kłamstwach jakie usłyszałam od  fryzjerek, które rzekomo się znają bo się  szkolą .  Kilka rad okazało się jednak sprawdzonych , choć pewnie wszystko zależy od typu włosa , tak naprawdę to nikt nie zna lepiej włosów niż ich właścicielki .

No to zaczynamy :

2013/11/06

kosmetyczni ulubieńcy października 2013

Tak się jakoś składa, że dni lecą mi bardzo szybko i ani się obejrzę będzie już grudzień . A jak grudzień to i Gwiazdka, Mikołaj,  ulubione i nastrojowe  Święta . 
 Pod koniec miesiąca mam też urodziny a zaraz potem imieniny . Jak na razie wszystkie swoje marzenia kosmetyczne spełniam bez okazji .
No ale odbiegłam zupełnie od tematu , a dziś mam napisać o ulubieńcach minionego miesiąca


Kilka słów o moich ulubieńcach :

2013/11/05

Ujędrniający Balsam do ciała Cztery Pory Roku z kompleksem Ecodermine. Żurawinowe zaskoczenie miesiąca !

Ostatnio nieco odbiegłam od tematów kosmetycznych, nie mniej jednak w listopadzie chciałabym Wam polecić kilka sprawdzonych produktów, jakie ostatnio miałam okazję stosować . 
Jedną z perełek okazał się  Ujędrniający Balsam Cztery Pory Roku , Eco Miłorząb Japoński
Zaskoczenie tym większe, że balsam nabyłam  w cenie nie przekraczającej 10 zł a do zakupu zachęciła mnie deklaracja na opakowaniu, że  zawiera 95 % składników pochodzenia naturalnego. 
Na ujędrnienie ciała  raczej nie liczyłam , o takie dbam regularnie ćwicząc . 

2013/11/03

aktualna pielęgnacja włosów

Dziś nareszcie notka o aktualnej pielęgnacji włosów . Ostatnio miałam trochę problemów z włosami a okazało się, że nie odpowiednie kosmetyki tylko je pogłębiły .  Z moim skalpem wcale nie radzą sobie szampony delikatne i ostatecznie myślę że Sls jest dobry . W sieci narosło tyle utartych poglądów i wiele osób powiela pielęgnację taką jaką polecają inne blogerki . Nie twierdzę że to jest złe, ale pielęgnację trzeba dobrać do siebie , czytać etykiety na kosmetykach  . Przykro mi to pisać tym bardziej, że sama tak postępowałam , idąc na łatwiznę , bo skoro komuś coś  służyło ...
  Zmieniłam pielęgnacje na taką bardziej dobraną pod moje włosy  i  jest już lepiej .  Jeżeli jesteście ciekawe czego obecnie używam zapraszam do dalszej części .

To mój mały zbiór do pielęgnacji włosów  :


2013/10/30

denko wrzesień - październik

Pora w końcu na zaległe denko za wrzesień i październik . Ostatnio myślałam, aby całkiem z niego zrezygnować , idea zbierania pustych opakowań już mnie znudziła a poza tym czasem wydaje mi się śmieszna . Ale z drugiej strony w blogosferze tyle jest absurdów . W każdym razie jeszcze raz to  przemyślę. Na razie postanowiłam sprawę nieco uprościć .
Tytułem podsumowania : z 2 miesięcy mam 12 pustych opakowań w tym aż  5 z pielęgnacji twarzy co dowodzi tylko tego że o twarz dbam najwięcej . 


Zapraszam do szczegółów denka . Tym razem krótko , na czerwono produkty do których nie wrócę , na niebiesko te które polecam , na zielono neutralne czyli takie pół na pół . Dodatkowo podkreśliłam 2 ulubione produkty . 

2013/10/26

ulubione śniadanie , part 2: kasza jaglana z owocami

Idąc za ciosem dziś kolejny wpis z cyklu zdrowa dieta . Jedno z moich ulubionych śniadań . Kasza jaglana na słodko , z owocami : bananem , orzechami   i   żurawiną . 


2013/10/22

dlaczego obcięłam, czy żałuję i co dalej ?

Wracam właśnie z cudownej przejażdżki rowerowej , z otwartym umysłem gotowym na nowy post.  Dawno nie pisałam nic o włosach, dziś będzie taka mała aktualizacja . Kiedy wszyscy wkoło zapuszczają włosy ja systematycznie od wiosny je obcinałam szukając strzyżenia, które wspomogło by skręt  i nieco ułatwiło utrzymanie fryzury.  Nie powiem, ale ostatnie obcięcia nie były udane i dopiero moja  fryzjerka uratowała nie fortunne cieniowanie i poprawiła kształt fryzury .  A  Poszło sporo z długości . 


Pewnie od razu padnie pytanie czemu tyle obcięłam ? Jeszcze rok temu miałam naprawdę długie włosy . Możecie je obejrzeć TUTAJ .  Z tamtej  perspektywy -  tęsknię za moimi włosami .
Obcięłam przede wszystkim dlatego, że bardzo wypadały, miałam też kilka  starych  pasemek od spodniej strony, których już chciałam się pozbyć a ciągłe ich maskowanie nie było wygodne ( bo farbowałam same te pasemka aby nie niszczyć pozostałych włosów ) . Obcięłam też bo moje włosy mi przeszkadzały, ale teraz widzę, że półdługie włosy nie są wcale wygodniejsze gdyby porównać je z długimi .
Krótsze fryzury podobają mi się bardzo ale chyba nie są dla mnie?  Po prostu lubię się z długimi i takie pasują do mojej twarzy .

Jeszcze trochę o problemach z włosami . Przez ostatnie 2 - 3 miesiące miałam ich sporo . Najpierw przesuszone włosy po lecie a także  problem z odpowiednią fryzura na upały . Następnie wypadanie, które zaczęło się we wrześniu . Na szczęście udało się znaleźć przyczynę: szalejące TSH oraz  podrażnienie i  łupież tłusty (prawdopodobnie przez drożdżaki).  Po odstawieniu delikatnego Emoluim, który wcale nie domywał mi skalpu i zaostrzał problemy (nie wspomnę o włosach, które po tym szamponie były jak sianko) na szczęście sytuacja jest już ustabilizowana . Wypada mniej włosów i skalp już nie swędzi . Obecnie myje Szamponem Pharmaceris H na łupież suchy . Jest to dobry szampon , po kilku myciach znacznie łagodzi łupież a mimo zawartego Sls nie robi krzywdy włosom .   O pozostałej pielęgnacji napiszę w osobnej notce .


2013/10/20

nowości kosmetyczne październik

Dokładnie miesiąc temu pokazywałam nowości  kosmetyczne . Ostatnio rzadko wrzucam posty zakupowe , za to wolę zebrać wszystko razem i zrobić taki wspólny post raz lub dwa razy w miesiącu . Pozwala mi to spojrzeć racjonalnie na moje zakupy i o ile staram się kupować z rozsądkiem to mimo wszystko nadal nie udało mi  się ograniczyć . W sumie to po co ? Chyba każda kobieta lubi o siebie dbać ...
Zapraszam do przeglądu październikowych nowości :


2013/10/19

Owsianka z budyniem i prażonym jabłkiem

Moja ulubiona wersja owsianki na bogato: z budyniem , jabłkiem , orzechami oraz cynamonem . Prawdziwa uczta na śniadanie , daje energię na długi dzień . 


2013/10/14

ulubieńcy września

Już prawie połowa miesiąca a ja dopiero dziś piszę post o ulubieńcach  z września.   Zapraszam do krótkiego podsumowania: co najbardziej zwróciło moją uwagę i co mnie zachwyciło w ciągu minionych tygodni . 


2013/10/10

7 czynników (niekosmetycznych) dzięki którym zawsze będziesz czuć się piękna

Dzisiejszy temat przyszedł mi do głowy zaraz po przebudzeniu . Taki zupełnie świeży więc od razy przelałam go na klawiaturę . Temat na blogu kosmetycznym ale nie o  kosmetykach . Co sprawia że czujemy się młode i piękne ? Czy tylko kremy , maseczki i zabiegi są w stanie nam to zapewnić ? Okazuję się że wcale nie . 
Oto moje 7 czynników do osiągnięcia pełni zdrowia , piękna i dobrego samopoczucia . 

1. Śmiech. Jak często zapominamy o tym czynniku  najważniejszym  dla zdrowia  , urody i długiego życia ? Dystans do życia jest na potrzebny jak tlen do oddychania . Stałe przejmowanie się wszystkim prowadzi do wielu groźnych dla zdrowia (a więc i dla urody) chorób .Nie będę tu Was straszyć ale z pewnością nikt nie  odmówi mi  racji .  Dawka śmiechu wcale nie powoduje zmarszczek lecz odpręża mięśnie całego ciała a więc i twarzy , co za tym idzie także dotlenia a więc działa lepiej niż koenzym Q10 z kremów odmładzających .  Dlatego też warto otaczać się ludźmi pozytywnie nastawionymi do życia , nie rozpamiętywać porażek i korzystać z każdej okazji do śmiechu . Warto obejrzeć film który nas rozweseli , ja np, wczoraj nieźle śmiałam się na 27 sukienek :

27 sukienek (2008)
źródło zdjęcia filmweb.pl

2013/10/09

Płyn micelarny Pharmaceris skóra wrażliwa i alergiczna

Temat demakijaż - dziś pod lupą kolejny micel z Pharmaceris . Po absolutnym zachwycie nad płynem Sebo-Micellar o którym pisałam  m.in. TUTAJ przyszła pora na inną wersję :
Pharmaceris Sensi - Micellar ,
 płyn micelarny  do delikatnego oczyszczania twarzy i oczu , 
skóra wrażliwa i alergiczna 


2013/10/07

płyn do kąpieli Fitomed Kwiat Lipy

Dziś bardzo zaległa recenzja która została pomyłkowo usunięta , nie wiem naprawdę jak do tego doszło ale na szczęście znalazła się w kopiach roboczych  bloggera  .

 Moja opinia :  Płyn do kąpieli Fitomed  kwiat lipy .

Płyn do kąpieli, kwiat lipy, ziołowy (Mydlnica lekarska) 300 ml


2013/10/06

frencz manicure - krok po kroku

Frencz manicure , ponadczasowy ? modny ? czy zalatuje już kiczem i starością ? Ciekawe co o nim myślicie ? Wiem że klasyka nie każdemu może odpowiadać . Ostatnio  po zdjęciu hybrydy skusiłam na  frencz . Postanowiłam że podzielę się z Wami moim sprawdzonym sposobem na tego typu zdobienie.  Zrobiony w taki właśnie sposób spokojnie wytrzymuje tydzień . 
 Metoda paskowa moim zdaniem nie wygląda naturalnie i wcale nie ułatwia zadania dlatego frencz maluje od ręki . 

1. Krok pierwszy jak w przypadku każdego manicure to położenie bazy. U  mnie sprawdza się odżywka Joko Expresowe Wzmocnienie  , może i nie jest jakaś ekstra ale dobrze chroni paznokcie oraz ładnie gruntuje pod lakiery . Przedłuża trwałość manicure . 

2013/10/01

2013/09/27

Pielęgnacja z Sylveco - pierwsze wrażenia

Moja cera po lecie to  temat rzeka  . Ostatnio  poczytałam trochę o  jej pielęgnacji . A że mam raczej skomplikowany typ, wiem już że  łatwo nie będzie dojść do perfekcji   . Buzia  jest przesuszona a jednocześnie przetłuszcza się , są i drobne zmiany naczyniowe i te nieszczęsne krostki na brodzie . Myślę, że można by postawić diagnozę  trądzik różowaty .  Wszystkie problemy zaostrza chora tarczyca .  Najprościej było by  pójść do kosmetyczki  (ale takowym nie ufam) lub do dermatologa ( ale nie znam takiego, który by miał dostateczną wiedzę)  . Na razie  powalczę sama .  Po kosmetyki, tym razem  poszłam  do zielarskiego . 
  Postanowiłam że spróbuję z  Sylveco . Dlaczego ? Bo naturalne , z krótkimi  i wartościowymi składami , bo nasze Polskie i nie drogie ( odpada cło i procenty dla pośredników ).  No i  zachwalane wszędzie .  Musiałam się przekonać na sobie czy to tylko dobry chwyt czy  faktycznie siła natury ?

2013/09/25

odmieniony Żel do mycia ciała i włosów HIPP , czy warto ?

Witam , dziś napiszę Wam  o moich wrażeniach odnośnie Żelu do mycia Ciała i Włosów Hipp . Produkt stosowałam wcześniej już wielokrotnie , ostatnio z ciekawością zgarnęłam z półki nowe opakowanie . Jak się okazało skład także został zmieniony .   Obecnie żel wygląda TAK :


2013/09/21

nowości kosmetyczne

Jakie zmiany zaszły u mnie  w  pielęgnacji ciała , twarzy i włosów wraz nadejściem jesieni ? Przede wszystkim postawiłam na naturalne produkty  z dobrymi składami - sprawdzone jak i zupełnie dla mnie nowe . No to lecimy :

2013/09/13

smacznie i zdrowo - sałatka z kurczakiem

Stęskniłam się za blogiem , cały tydzień tak jakoś szybko zleciał że nie było czasu nic napisać , ale to dobrze bo coś się dzieje . Dziś podzielę się z Wami moim kulinarnym odkryciem -  szybka i zdrowa - Sałatka z kurczakiem . Danie idealne na zabiegany weekend .  


2013/09/06

mix foto - jedzonko

Lubicie zaglądać na cudzy talerz ? ja tak , dziś więc podzielę się z Wami co ostatnimi czasy jadam . Nie jest to jakaś ekstra wykwintna kuchnia , gotować uczę się cały czas (zwłaszcza zdrowo) . Do smakowania moich potraw nakłaniam męża (wielkiego mięsożerce ).  Nie fotografuję obsesyjnie każdego posiłku , zdjęcia są z ostatniego miesiąca .

Jabłuszka z sadu . Śniadanie : kasza manna z truskawkami , jogurtem i miodem.
Owsianka z jabłkami, cynamonem  i masłem orzechowym . Truskawki do owsianki -  prosto  z zamrażarki . 

2013/08/30

Vipera Mineral Brow&Eye Liner 01 Coal

 Kilka słów o Eyelinerze  Vipera . Kupiłam kolor 01 Coal i  z myślą że będzie miał dobry skład , w końcu to mineralny . Jednak zawiodłam się na nim .


Opakowanie , konsystencja , pędzelek - tu wszystko jest na plus . Pędzelek dobrze leży w dłoni , jest mięciutki i łatwo się nim maluje .  Konsystencja żelowa . 

Niestety czerń nie jest czarna , tworzy prześwity i linię trzeba poprawiać parokrotnie , po wyschnięciu i tak wychodzi jakoś tak nijako i blado , to na pewno nie jest czerń . Poza tym lubi się odbijać na górnej powiece . Długo schnie . Nie jest wodoodporny . W ciągu dnia też potrafi się odbić i daje wrażenie tłustości na powiekach .

Wydaje mi się że przez to że nie zasycha do końca to spływa mi do oczu i zaczyna podrażniać . 
Mimo że w składzie nie ma parabenów ja jednak nie dam mu drugiej szansy . 

Z uwagi na kolor do moich brwi jest za ciemny , raz próbowałam i nałożyłam na brwi ale też daje to wrażenie że coś tam mi leży tłustego , skóra zaczyna swędzieć , niestety jedno wielkie NIE. 
Bardzo zawiodłam się na tym eyelinerze , następnym razem kupię ten z  Maybelline . 


Ciekawe czy kogoś też zawiódł ?



2013/08/27

Inglot Q10 Lipstick nr 33 czyli znalazłam to czego szukałam

Widzę że zainteresowała Was moja nowa pomadka -  nie będę więc trzymać dłużej w niepewności i oto dziś w całej okazałości Inglot Q10 Lipstick nr 33 . Piękny stonowany róż na co-dzień .   Pomadka jakiej szukałam od dawna  a znalazłam  zupełnie przypadkiem przechodząc obok salonu Inglota , wstąpiłam i nie żałuję  . Na duży plus zaskoczyła mnie miła i fachowa obsługa , przyjazne podejście do klientki . Rzetelne odpowiedzi na moje pytania.  Tym bardziej że  wcześniej kilka razy zostałam potraktowana z góry , jeśli wiecie o co chodzi ? Oby to zmiany na dłużej . W Końcu liczy się klient . 


2013/08/24

Pharmaceris Fluid Matujący / Ivory i moje wrażenia ...

Witam , dziś tak pomiędzy sobotnimi porządkami wrzucam moje spostrzeżenia na temat  aptecznego  fluidu Pharmaceris . Posiadam wersję matującą , kolor 01 Ivory ,  zakupiony wiosną , testowany też  wiosną kiedy to zużyłam jakieś 1/2 opakowania i byłam z niego zadowolona , na lato zdecydowanie nie dał rady .  


2013/08/23

foto mix sierpień

Witam , dziś  mam dla Was foto  mix sierpień , wiem że mój blog to nic ciekawego , nie bywam w ciekawych miejscach , nie mam do pokazania ekstra ałtfitów ani super figury . Lubię jednak pisać , robić zdjęcia , blog jest przede wszystkim  dla mnie , takie uwiecznienie chwili , przemyśleń , cieszę się z każdym komentarzem , lubię też zajrzeć co u Was nowego . Obejrzyjcie zdjęcia  i dajcie znać czy Wam się podobają  ? 

najpierw cudowne sierpniowe niebo , zachody słońca , jaskółka ..