2014/12/15

czekoladowe placuszki/naleśniki

Nie mam ostatnio głowy do spraw kosmetycznych, dlatego dziś zaproponuje Wam coś pysznego:

Naleśniki (placki) czekoladowe 




Moja propozycja zdrowej przekąski bądź dania śniadaniowego. Wersja oczywiście bez glutenu, bez nabiału, bez cukru białego.

Przepis (2 porcje)

  • 2 średnie dojrzałe banany
  • 2 - 3 łyżki mąki kokosowej
  • łyżka otrąb gryczanych
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka kakao 
  • olej kokosowy do smażenia
Wykonanie jest banalnie proste i szybkie, bo tylko trzeba zblendować banany (rozetrzeć widelcem jeśli nie mamy miksera), dodać mąki , jajko, kakao i smażyć średnie, troszkę grubsze placuszki na oleju kokosowym. Jedyna trudność do przewracanie placków, bo  są dosyć nie spoiste, dlatego dobrze mieć nie przywierającą patelnie. 
Jak widać zdrowe wcale nie znaczy nudne.
 Smacznego.



12 komentarzy:

  1. ale ciekawy z zdrowy skład, kupuję przepis Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo ale to musi byc genialne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takiej wersji jeszcze naleśników nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają mało apetycznie, ale są z nutą kokosową w postaci mąki, więc chcę je wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  5. placuszki wyjdą jeśli zamiast otrąb dodam płatki owsiane? :) mmm, dzisiejsza kolacja będzie pyszna :d

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie prosty przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale kusisz tymi placuszkami. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O musze wypróbować u siebie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Szanujmy pracę swoją i cudzą, czytajmy !
Komentarze nie związane z artykułem nie będą publikowane.