2017/12/28

Kosmetyczne Hity roku 2017


Rok 2017 był czasem kosmetycznego minimalizmu. Wypróbowałam kosmetyki, które w większości bardzo mi służyły, dlatego, że postawiłam na dobre składy. Ten wpis mógłby ciągnąć się w nieskończoność, bo wiele było hitów.  Jednak muszę wybrać parę sztuk z każdej kategorii, aby zbytnio Was nie zanudzić.

2017/12/22

Uniwersalny Krem dla całej rodziny ?


Czy istnieje jeden krem, który mogłaby używać cała rodzina? Mama, tata, dziecko? Czy to możliwe, aby osoby mające inne potrzeby były zadowolone tylko z jednego kremu? Spróbuję Wam odpowiedzieć na przykładzie jednego produktu.

2017/12/18

7 lat blogowania i co dalej?


W tym roku stuknęła mi siódemka, mój blog działa już tyle lat! Jestem dumna, że wytrwałam tak długo. Zaczynałam kiedy blogi nie były aż tak popularne, jak obecnie. Teraz wiele osób traktuje to jak sposób na zarabianie, dla mnie nadal to hobby i przyjemność. Piszę bo lubię i kiedy chcę, to jest właśnie najlepsze.

2017/12/17

Nivea Micelarny Szampon


Marka Nivea to jedna z nielicznych po jakie sięgnąć mogę z półki drogeryjnej. Ich obietnice nie są nie wiadomo jakie, nie idą na siłę w naturalność, składy choć chemiczne, to często bywają krótkie. Większość mnie nie podrażniła, nie zrobiła krzywdy, więc dlaczego nie? Micelarny Szampon Przetłuszczające się włosy i skóra głowy.

2017/12/11

Zakupy kosmetyczne


Ostatni wpis z zakupami pojawił się we wrześniu, mam więc spore zaległości. Zakupów nie było też zbyt wiele, pojedyncze rzeczy z pielęgnacji, które opisywałam w recenzjach. Dziś postanowiłam, że pokaże Wam moje zakupy z dwóch miesięcy:

2017/12/09

Idealny Krem na zimę? Weleda Skin Food


Pielęgnacja zimowa cery suchej nie jest sprawą prostą. Przede wszystkim nie mogę polegać tylko na samym nawilżeniu cery, ale potrzebne mi jest również odżywienie i natłuszczenie, aby zabezpieczyć naskórek przed dalszą utratą wilgoci. Dziwnym zbiegiem okoliczności trafił do mnie krem idealny na zimę: Weleda Skin Food Krem Intensywnie odżywiający. Bardzo się cieszę, że go odkryłam, bo pogoda za oknem bardzo zniechęcająca.

2017/12/03

Dlaczego warto myć twarz mleczkiem ?


Delikatne oczyszczanie cery wcale nie musi oznaczać, że jest ono nieskuteczne. Docenią go posiadaczki cery suchej, wrażliwej i dojrzałej, ale nie tylko. Mleczko kosmetyczne może stanowić jeden z etapów oczyszczania, doskonale radzi sobie ze zmyciem makijażu, dodatkowo chroniąc cerę. Dziś o jednym z moich ostatnich ulubieńców: Eau Thermale Jonzac Reactive Hipoalergiczne Mleczko do demakijażu skóry nadwrażliwej, które zamówiłam na matique.pl.

2017/11/30

Martina Gebhardt Eye Care, moc Awokado w kremie pod oczy


Krem pod oczy, kosmetyk dla mnie bardzo ważny. Od kiedy jestem mamą nie sypiam zbyt dobrze. Zarwana nocka zdarzy się często, co odbija się niekorzystnie na wyglądzie cery, zwłaszcza okolice oczu na tym cierpią mocno. Jeśli mam być szczera, to nie wierzę już w żaden kosmetyk, który miałby sen zastąpić. Od października stosuje Martina Gebhardt Eye Care Krem pod oczy z awokado.

2017/11/25

Wymarzone prezenty dla mojego syna


Taki list do św. Mikołaja, napisany przez mamę, bo mój syn jeszcze sam nie umie pisać. Prawie półtoraroczny malec nie ma konkretnych marzeń, jeśli chodzi o zabawki. Nie jest podatny na reklamy, nie widzi tego co mają inne dzieci, bo niestety nie ma zbyt wiele rówieśników, z którymi się spotyka.

2017/11/23

2 Hity z pielęgnacji dziecięcej


Dwa podstawowe kosmetyki mojego syna (15-ście miesięcy) to żel do mycia i pasta do zębów. Tak się składa, że z obu jestem zadowolona, są delikatne, skuteczne, sama je wypróbowałam i mogę polecić. Jestem matką oszczędną, jeśli chodzi o pielęgnację.
 

2017/11/19

Fitomed Mój Krem nr 8 Karotenowy i Nr 3 Odżywczo energizujący


Seria Mój Krem Fitomed cieszy się zasłużoną renomą. Kremy te nie są powszechnie dostępne, przynajmniej u mnie, ale z łatwością można je zamówić przez internet. Dziś zaproponuje Wam dwa z nich, przeznaczone dla cery suchej, idealnie nadające się na obecną porę.

2017/11/15

Bielenda Hydrolat Zielona herbata


Jakiś czas temu wybrałam się do Drogerii Jasmin w celu zakupu toniku mgiełki Vianka. Niestety zastałam puste półki a nie miałam już żadnego toniku, wzięłam więc na ryzyko: Bielenda Hydrolat Zielona herbata. Cera mieszana, Tonizuje, normalizuje, nawilża.

2017/11/10

Olej do masażu Pogoda Ducha


Nadszedł ten czas, listopadowa szaruga, długie wieczory. Jak tu sobie uprzyjemnić, umilić te chwile. Może masaż? Małżeński, czy nie, olej rzecz przydatna. Właśnie z myślą o listopadowych smutkach wrzuciłam  go do koszyka na Matique.pl: Olej do masażu Pogoda Ducha Laboratorie ALTHO

2017/11/09

Kosmetyczni ulubieńcy z ostatnich tygodni


Post o ulubieńcach jest  podsumowaniem dotychczasowych recenzji. Wyjątkowym kosmetykom należy się wyróżnienie, choć tak naprawdę to ostatnio lubiłam prawie wszystko, co było w mojej pielęgnacji.

2017/11/08

Pielęgnacja stóp: 2 buble, 1 hit


Dziś, po krótkiej przerwie nowy wpis, tym razem z pielęgnacją stóp. Kosmetyki drogeryjne do stóp mąż kupuje od czasu do czasu. Kiedy ma problem ze stopami, lubi sobie coś wypatrzeć na półce. Później ja chętnie opisuje jego marudzenia czy zachwyty. Takie oto trzy produkty stosował ostatnio:

2017/11/03

Moje zasady pielęgnacji twarzy jesienią i zimą


O mojej aktualnej pielęgnacji twarzy piszę zazwyczaj sezonowo. Zmieniam kosmetyki w zależności od pory roku. Zupełnie inne stosuje zimą niż latem, odmienne też jesienią itp. Wymaga tego stan mojej cery, który bardzo jest zależny od warunków atmosferycznych.

2017/10/31

Pielęgnacja dłoni z Dove i Nacomi


Dziś parę słów o mojej aktualnej pielęgnacji dłoni. Akurat w tej kwestii jestem bardzo wymagająca, lubię stosować skuteczne kosmetyki, które zabezpieczą skórę przed chłodem i wiatrem. Oczywiste jest noszenie rękawiczek, tych na spacery i tych przy pracach domowych.

2017/10/30

Sposoby na listopadową chandrę


Listopad to dla mnie zawsze trudny czas, pogoda działa na mnie tak przygnębiająco, że trudno mi sobie poradzić z obniżonym nastrojem. Myślę, że wiele z Was narzeka wtedy na spadek kondycji fizycznej i psychicznej. Z utęsknieniem czekamy na Boże Narodzenie i pierwszy śnieg.

2017/10/26

Włosowy detoks kosmetyczny, efekty


W październiku zrobiłam moim włosom kosmetyczny detoks. Choć nie uważam, abym wcześniej stosowała za dużo kosmetyków. Kiedy zaglądam na niektóre blogi to widzę, że dziewczyny używają tego całkiem sporo, często zmieniają produkty. Moje włosy lubią minimalizm, a skoro im to służy, to czemu nie? Przy okazji włosowa aktualizacja, jak widać jest całkiem nieźle.

2017/10/22

Remont - jak pozbyłam się farby wodoodpornej ze ścian ?


Zaczynam nową serię wpisów ma blogu. Jak już wspomniałam około miesiąc temu, przymierzałam się do remontu (tutaj). Tak naprawdę plany remontu sypialni były jeszcze zanim urodził się mój synek, niestety poległy w gruzach.Wcześniej nie udało się nam znaleźć odpowiedniego preparatu do usuwania farby ze ścian, jak Durostrip. A sypialnia to dopiero początek, gdyż w całym domu wymagane jest mnóstwo prac. Jednak wszystko postępuje powoli, pierwsze to musimy jakoś mieszkać i nie można wszystkiego zrujnować, drugie, środki finansowe mocno nas ograniczają.

2017/10/17

Kosmetyki 2 w 1: Coslys Żel pod prysznic z Wiciokrzewem


Długo zbierałam się do napisania tego posta. Jakaś niemoc twórcza, albo wrażenie, że ciągle pisze o tym samym na blogu? Marka Coslys była już tu kilkakrotnie (link). Cóż poradzę, że lubię wracać do sprawdzonych marek. 

2017/10/12

Makijaż w 5 minut kosmetykami naturalnymi


W przypadku mojego codziennego makijażu jestem realistką. Nie porywam się na dokładny, wypracowany make-up, bo zwyczajnie nie mam na to czasu. Lubie jednak delikatnie podkreślić atuty cery, która nie wymaga zbyt wiele korekty. Dlatego wystarcza mi taki podstawowy zestaw:

2017/10/06

Fitomed Nawilżające Serum antytrądzikowe


Dziś na blogu znów polska marka Fitomed. Ostatnio polubiłam się z ich pielęgnacją, firma wypuściła nowe sera do twarzy. Miałam okazje wypróbować Serum Lukrecja Gładka i Antyoksydacyjne, które dobrze się u mnie sprawdziły.  Również Serum antytrądzikowe „Uczep trójlistny” przyniosło ciekawe rezultaty.

2017/10/04

Wieczorne otulenie z Kremem do ciała Moringa


Jesień działa na mnie depresyjnie. Nie lubię zwłaszcza tej zimnej, mokrej pogody, kiedy spacery trzeba ograniczyć do minimum, a promienie słoneczne nie grzeją mojej twarzy. W długie wieczory najchętniej zaszyłabym się w łazience. Wylegiwała długo w wannie, rozkoszując się naturalnymi zapachami. Mogę sobie pozwolić na krótki prysznic i solidne balsamowanie ciała.

2017/10/03

Niekosmetyczne odkrycia września


Na dzisiejszy wpis zapraszam szczególnie mamuśki i kury domowe. We wrześniu udało mi się zrobić parę ciekawych i korzystnych zakupów. Podzielę się z Wami moimi małymi odkryciami. Osobiście mnie bardziej cieszą zakupy te dla dziecka, niż dla siebie. Czy też tak macie?

2017/09/30

Zakupy kosmetyczne sierpień, wrzesień



Dawno nie było posta zakupowego na blogu. Musicie wybaczyć, brak czasu niestety mnie pożera. Wiem, że bardzo lubicie zaglądać, co nowego wpadło do koszyka u innych. U mnie raczej skromnie, kupuje co na bieżąco mi potrzeba. Często wrzucam na Instagram, co mam nowego z pielęgnacji.

2017/09/29

Zaskakujący Krem z Fitomed


Na jesień moja cera lubi się przesuszać, szukam wtedy ratunku w kremach tłustych. Tym razem zdecydowałam się na polską firmę i nie do końca idealny skład. Co z tego wynikło?

2017/09/27

Najlepszy Żel do higieny intymnej


Sama nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z jego zakupem? Tyle dobrego się naczytałam o tym Żelu Sylveco. Nic straconego, w końcu go wypróbowałam i wiecie co, oczarował mnie. Będę nudna do upadłego, kosmetyki Sylveco są rewelacyjne.

2017/09/22

Vianek w pielęgnacji cery jesienią


Kosmetyki Vianek są mi ostatnio bardzo pomocne do oczyszczania mojej cery, która była przesuszona i wrażliwa po lecie. Cieszy mnie, że po raz kolejny zaufałam naszej polskiej marce. Na kosmetyki nie wydałam wiele, a stan cery uległ poprawie. Opisze Wam dwa produkty Vianek: Emulsję Myjącą do twarzy oraz Tonik- Mgiełkę:

2017/09/20

Czym myję zęby aktualnie


Przy okazji wizyty u stomatologa wpadłam na pomysł, by napisać o mojej aktualnej pielęgnacji zębów. Niestety nie jest kolorowo, jak na zdjęciu. Moje zęby po ciąży bardzo się popsuły, jeszcze karmię nadal piersią. Na to wpływ mają też dieta, przeżyte stresy i zmiany hormonalne. A codzienna higiena zębów to może być za mało. Mimo wszystko polecam Wam taki zestaw:

2017/09/18

Urodowe postanowienia na jesień


Zmiana pory roku zachęca do poczynienia drobnych zmian w pielęgnacji. Dłuższe wieczory sprzyjają poznaniu nowych kosmetyków i ogólnie poprawy swojego samopoczucia za ich pomocą. Mam kilka takich aspektów, w których chciałabym się poprawić. To moje małe urodowe postanowienia:

2017/09/14

Avon Mark Epic Lip Red extreme


Lubię pisać recenzje pomadek, ponieważ są dla mnie mało czasochłonne. Testowanie pomadki zajmuje parę dni, a ocena, czy kolor mi pasuje zwykle jest błyskawiczna. Pierwszy raz mam do czynienia z pomadką Avon. Dotychczas nie miałam o tej marce dobrego zdania, czy to się zmieniło?

2017/09/11

Lily Lolo Nawilżający Krem na dzień


Zaskoczyło mnie pojawienie się pielęgnacji Lily Lolo. Bardzo lubię ich kosmetyki mineralne, dlatego chciałam koniecznie wypróbować Krem Nawilżający na dzień do cery normalnej. Moja cera jest wymagająca i lubi przechodzić z tłustej do suchej i wrażliwej. Raczej gustuje w bogatych kremach, zwłaszcza jesienią.

2017/09/08

Po-Wakacyjna regeneracja włosów z Wooden Spoon



Ostanie dni pokazują wybitnie, że gorący klimat już za nami, wakacje minęły. Wiele z nas zapewne narzeka na stan włosów po lecie. Ja przyznam się, że nie chroniłam włosów jakoś specjalnie przed UV. Nie są one bardzo zniszczone, bo nie farbuje, ale dawka regeneracji zawsze się przyda.

2017/09/04

5 x na TAK dla włosów półdługich

    Zazwyczaj byłam zwolenniczką fryzur długich. Również typ moich włosów lepiej wygląda w wersji długiej, niż krótkiej. Krótkie włosy nie raz mnie postarzyły i doprowadziły do rozpaczy. Od wiosny jestem właścicielką włosów półdługich i widzę w takich wiele zalet, m.in.:

    2017/09/02

    Akcja Remont: nasze plany


    Wrzesień jest dla naszej rodziny czasem remontu. Przekładaliśmy go z miesiąca na miesiąc, aż w końcu przyszła godzina zero. Nie ma wyjścia i trzeba się za to zabrać. Zaczynamy od sypialni, która woła o pomstę: dziury w ścianach, wilgoć. Napiszę trochę o naszych wątpliwościach co do samej farby na ściany, która stała się przyczyną wielu problemów.

    2017/08/30

    Mój letni niezbędnik kosmetyczny


    Wakacje dobiegają końca, mam nadzieję, że i upałów nie będziemy już mieć. Strasznie mnie to lato wymęczyło, ucierpiała też i moja cera. Musiałam ograniczyć pielęgnację i mogę spodziewać się już tylko kiedy moja cera zawoła o jakąś porządniejszą porcję nawilżenia. Tymczasem pokażę Wam kosmetyczne niezbędniki tego lata:

    2017/08/29

    Jesień w ciepłym stylu: ubrania, buty, dodatki


    Lubię przeglądać rzeczy na nowy sezon, bo zmęczona już jestem tym latem, co to raz gorące, raz deszczowe. Może jesień będzie bardziej łaskawa? Kiedy będzie można wyjść na spacer w jesiennym słońcu, a liście spadną z drzew. Wieczory pod kocykiem, ciepła kąpiel, ech rozmarzyłam się...

    2017/08/25

    To już rok razem !


    Mało pisze na tematy macierzyńskie, a chciałabym bardzo pisać więcej. Jednak musicie zrozumieć, na co dzień będąc mamą 24h/dobę po prostu jestem zmęczona i pisząc na blogu, chce się oderwać od rzeczywistości. Jest wiele tematów, które chciałabym poruszyć. Skoro minął rok tej naszej wspólnej przygody, pora na małe podsumowanie.

    2017/08/23

    Fitomed po zmianie opakowań i składu: Szampon ziołowy i Żel ziołowy


    Kosmetyki Fitomed nie raz przewinęły się na moim blogu. Cenie sobie tą markę, bo jest polska, dobrze dostępna, ceny są dość niskie. Trzeba pamiętać, że kosmetyki nie mają certyfikatów Eko, lecz jak wiemy certyfikat kosztuje.  Ostatnio marka zmieniła opakowania i jak się okazuje, składy na lepsze. Czy warto więc je kupić? Na tapecie dwa kosmetyki, które stosowałam:

    2017/08/19

    Polskie Serum Oczyszczające do skóry głowy Bionigree


    Polska kosmetyka naturalna idzie do przodu jak burza i nadrabia lata zaległości. Tym razem miałam przyjemność testować pierwsze Polskie Serum Oczyszczające do skóry głowy Bionigree. Czy polecam i komu polecam, o tym dalej.

    2017/08/15

    Cera tłusta latem, jak sobie z tym radzę?


    Ostatnie upały nieźle mi dały w kość. Najchętniej spędziłabym ten czas w galerii, gdzie jest klimatyzacja, a tak niestety się nie da. Nasz polski klimat nieprzyjazny się zrobił, jakoś za czasów nastoletnich nie pamiętam, aby były takie upały. Moja cera dosłownie wariuje, wspomagam się kosmetykami nie koniecznie przeznaczonymi do mojej cery, za to bardzo pomocnymi:

    2017/08/11

    Lily Lolo French Flirt naturalna szminka


    Dobrze dobrana szminka zdobi kobietę, jak idealnie skrojona sukienka. Tak mogłabym określić tą pomadkę z Lily Lolo. Kiedy moja poprzednia szminka Lily Lolo Scarled Red dobiła dna, postanowiłam wypróbować inny odcień, padło na French Flirt. 

    2017/08/09

    Equilibra Aloe Dermo Gel - czy naprawdę niezbędny na lato?


    98 % aloesu robi wrażenie, prawda? A czy jest to produkt niezbędny na lato, kiedy łatwiej o wszelkie stany zapalne skóry. Kiedy tak naprawdę przydaje się żel aloesowy? Idealnie byłoby mieć aloes żywy w domu, ale kiedy nie ma ratuje się Dermo gel Equilibra.

    2017/08/07

    Skuteczna ochrona maluszka z Wooden Spoon


    Hej, mam nadzieję, że nie jestem spóźniona z tym postem. Choć to już połowa sezonu na opalanie, to na pewno wiele osób jeszcze szuka kosmetyków z filtrami UV, zwłaszcza dla dzieci i z dobrym składem. Z czystym sumieniem mogę polecić Wam Wooden Spoon Hipoalergiczny krem na słońce SPF 30+ dla niemowląt i całej rodziny

    2017/08/04

    kosmetyczni ulubieńcy - czerwiec lipiec


    Dziś piątka - na piątkę ! Moje ulubione ostatnio kosmetyki, które używało mi się bardzo przyjemnie, jednak muszę się z nimi rozstać niestety, bo zwyczajnie dobiją już dna. Trudno będzie znaleźć godnych następców.

    2017/07/31

    Kosmetyczne nowości lipiec


    Koniec miesiąca to dobry czas na pokazanie nowości kosmetycznych. Nie mam tego zbyt wiele, a niektóre rzeczy zdążyłam już zrecenzować, bo kupiłam je w czerwcu. Były to małe zakupy, więc nie pokazywałam na blogu, a spis jest na końcu posta. W ostatnich dniach lipca jednak znów coś mi przybyło nowego:

    2017/07/26

    Termin przydatności kosmetyków naturalnych. Jak często zmieniam kosmetyki?


    Wbrew pozorom jako blogerka nie zmieniam często kosmetyków. Zużywam je na bieżąco i nie lubię robić zapasów. Projekt Denko u mnie już się nie pojawia, więc nie widać ile obecnie zużywam. A nie mam ochoty, ani miejsca na przechowywanie pustych opakowań. Opowiem Wam jednak trochę, jak to u mnie jest z wydajnością kosmetyków, na ile mi starczają? a także jakie są daty trwałości kosmetyków naturalnych?

    Pielęgnacja stóp: Rossmann kosmetyki z dobrym składem


    Pielęgnacja stóp często przewija się na blogu. Obecnie jest sezon na ten temat, a poza tym u nas przywiązuje się do tego dużą uwagę. Jako była kosmetyczka potrafię z daleka dostrzec zadbaną kobietę,  w ładnych butach, która niestety nie dba o stopy i wbrew pozorom wiele osób też zwraca na to uwagę. Na półkach w drogerii można znaleźć sporo kosmetyków, z całkiem fajnymi składami:


    2017/07/19

    Organic Shop Atlantyckie algi - pasta do ciała


    Peelingi - raz je stosuje namiętnie, zachwycona gładkością ciała. To znów o nich zapominam, albo trafiam na bubla i jestem zniechęcona. Albo też szkoda mi na nie czasu. Jestem zmienna i nie systematyczna w pielęgnacji ciała, przyznaje się bez bicia. Ale jak tylko znajdę coś fajnego, od razu się z Wami dzielę.

    2017/07/16

    Włosy w lipcu + co tak naprawdę ma wpływ na ich kondycję


    Muszę Wam powiedzieć, że ostatnio jestem wyjątkowo zadowolona z moich włosów. Podoba mi się długość, kształt,  z kondycją  też jest dobrze. Czuję, że moje włosy są zdrowe, dobrze nawilżone. Pewnie to i zasługa obecnej pielęgnacji. W tej kwestii nie zmieniło się wiele od czerwca, nadal jestem minimalistką.