2014/05/22

chlebek bezglutenowy na zakwasie, bez drożdży, mleka

Brak pieczywa w diecie bezglutenowej jest chyba największą wadą tej diety. Sklepowe chlebki czasem bywają tak nie smaczne, że można skutecznie się zniechęcić, a tymczasem jeśli dysponujemy piekarnikiem można bez problemu wykonać pieczywo w domu. 


Przepis na zdrowy, bezglutenowy chleb, bez drożdży i mleka :


  • 400 - 500 gram mąki ryżowej lub gryczanej lub mieszanej pół na pół
  • zakwas ryżowy bądź gryczany 
  • pół szklanki otrębów gryczanych  lub płatki ryżowe pełnoziarniste (w przypadku gdy nie dysponujemy mąką pełnoziarnistą)
  • kilka łyżek lnu ( według uznania) 
  • 3-5  łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • dowolne pestki: słonecznik, dynia (co kto lubi)
  • 1- 2 łyżki miodu (gryczany lub spadziowy)
  • łyżeczka soli
  • można też dodać bazylii lub oregano, wtedy zyskamy ciekawy smak 
  • ok. 1 szklanka wody 
  • szklana, żaroodporna foremka do wypieków, papier do pieczenia 


Zakwas do chleba wykonuje się kilka dni wcześniej, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość. Do wykonania zakwasu potrzebujemy szklanego naczynia, słoika o pojemności 1 litra oraz mąki ryżowej, gryczanej, w zależności jaki chleb chcemy uzyskać. Każdego dnia dosypujemy do słoika porcję mąki i mieszamy z wodą do konsystencji śmietany. Do mieszania wykorzystujemy łyżkę drewnianą
 Przykładowo:
pierwszego dnia wykonujemy porcję na  1/5 pojemności słoja, następnego dnia o podobnej porze dosypujemy mąkę i dolewamy wodę na kolejne 1/5 i tak do 5 dni mamy mieć już pełny słoik.
 Zakwas ma mieć zapach kwaśny (jak sama jego nazwa wskazuje) a w słoiku obserwujemy bąbelki w całej objętości masy. To świadczy, że proces zachodzi prawidłowo. Zakwas musi mieć temperaturę, nie trzymamy go więc podczas dojrzewania  w lodówce.  Latem gdy jest ciepło zakwas można wykonać  szybciej i będzie mocniejszy niż zimą, moje pierwsze próby z zakwasem nie były niestety udane, gdyż było za zimno. 
Kiedy zakwas dojrzeje po kilku dniach ( po 4 już może być ok) zabieramy się za wykonanie naszego chlebka . Do miski wsypujemy ok 400 gram mąki, otręby, len, nasiona, oliwę,  dolewamy zakwas ale taką ilość aby w słoiku pozostało ok 1/5. Ta reszta zakwasu będzie nam potrzebna jeśli chcemy wykonać następny chleb za kilka dni (wtedy postępujemy codziennie tak samo czyli dosypujemy po porcji mąki  i wody). Mieszamy, dolewając taką ilość ciepłej wody (z miodem) aby masę można było swobodnie wymieszać łyżką, ale nie może być też zbyt lejąca. wyrabiamy ok 2 - 3 minuty i możemy przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Pozostawiamy na kilka godzin aby zakwas dobrze przepracował dodaną do niego ilość mąki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (góra dół bez obiegu).
Wydaje się może , że to wszystko wymaga wiele pracy, czasu a tak naprawdę zakwas możemy zrobić przy okazji wizyty w kuchni z rana, codziennie zajmie to 1 - 2 minuty, a sam chleb robi się praktycznie sam , bo wystarczy tylko wymieszać składniki, nie trzeba go wcale długo wyrabiać, tak jak to jest z chlebem na drożdżach. 

A to mój ostatni chlebek , tym razem ryżowy, zobaczcie jakie ma piękne bąbelki w środku:

Otrzymana porcja chleba starcza dla jednej osoby na około tydzień. Chleb najlepiej podzielić na 3 - 4 części i każdą z osobna zamrozić , gdyż chleb bez glutenu dosyć szybko wysycha. A tak można sobie na bieżąco wyjmować z zamrażarki i cieszyć się świeżym pieczywem.


Jeżeli wykonujecie taki chleb pierwszy raz, nastawcie się, że może nie wyjść od razu.  Tak było w moim przypadku, dopiero za trzecim razem doszłam do  odpowiednich proporcji, pomimo , że korzystałam z przepisów z internetu. Tak naprawdę wszystko zależy od dobrego zakwasu.
Pamiętajcie też, aby zakwas przechowywać w lodówce jeśli już jest dojrzały a wyjmować kilak godzin przed wykonaniem chleba. Zakwas można wykonać kilka razy na tej samej bazie z 1/5 pozostawionej w słoiku, jednak co jakiś czas trzeba zrobić go od podstaw bo zaczyna pachnieć nie ciekawie, chyba robi się za mocny i chleb też może zyskać nie ciekawy zapach.

Ps, dosyć dobry chleb bez glutenu spotkałam w Rossmann, jednak kilka kromek kosztuje prawie 10 zł . Cena mąki ryżowej to ok 6 zł za kilogram, z którego mamy 2 chleby. Rachunek jest więc prosty, warto zrobić taki chleb w domu.


Kto ma ochotę poznać przepis na chleb bezglutenowy na drożdżach ? taki robi się o wiele szybciej, bo już za 2 godziny możemy go mieć w piekarniku. 


Napiszcie koniecznie jeśli spodobał się Wam przepis , a  może jednak to dla Was zbyt skomplikowane?


dopisano 26.05. jeśli jest ciepło zakwas robi się znacznie szybciej, trzeba go obserwować ! chyba będzie gotowy już za 2 dni

8 komentarzy:

  1. Wygląda na prawdę pysznie :) Zjadłabym go z przyjemnością - ze szklanką zimnego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację, taki chleb smakuje nawet bez niczego wspaniale

      Usuń
  2. Tutaj w UK rzeczy bezglutenowe są bardzo łatwo dostępne i w sumie kosztują więcej niż zwykłe produkty, ale w większości ceny są w granicach rozsądku :) Mimo wszystko jestem pewna, że taki chlebek domowy jest o wiele lepszy od tego ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie że przeliczając na zarobki w UK taki chleb nie wychodzi drogo, w ogóle za granicą można się żywić jak się chce chyba nie martwiąc się za bardzo kosztami

      Usuń
  3. uwielbiam pieczywo!!! w każdej postaci, ale głupia jestem, bo znam kilka przepisów na różne, dobre chleby, ale jednak nie mogę się zebrać aby upiec swój własny! zawsze idę na łatwiznę i kupuję gotowe pieczywo
    Twój chlebek wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja gdybym miała dostęp do naprawdę dobrego i nie drogiego chleba to pewnie bym kupowała ale ostatni chleb bezglutenowy kupiony w markecie smakował jak styropian

      Usuń
  4. fajny przepis, znając życie nie wyszedłby mi taki piękny. może kiedyś jednak wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja kupuję ciemny chleb z polo marketu, słoneczny, sojowi i jeszcze jakiś. 5 kromek prawie 4 zł. ale jest smaczny i sycący. żytni.

    OdpowiedzUsuń

Szanujmy pracę swoją i cudzą, czytajmy !
Komentarze nie związane z artykułem nie będą publikowane.