2018/12/28

Ulubieńcy grudnia 2018



Zapraszam na ulubieńców nie tyle grudnia, co całego ostatniego kwartału roku. Przede wszystkim kosmetyki z porannej rutyny.

2018/12/26

Ostatnie denko i co dalej?


Zapraszam na ostatnie denko w tym roku. Przy okazji parę przemyśleń: co dalej z projektem denko, czy rezygnuje ? Dziś pokazuje  Wam kosmetyki zużyte w ciągu ostatniego kwartału. Według niektórych może to być dużo lub mało. Moim zdaniem zbyt wiele,  tym bardziej że nie wszystkie udało się wykończyć. Minął termin ważności lub kosmetyk tak mnie zmęczył brakiem działania, że dałam sobie spokój.

2018/12/20

Garnier Botanic Therapy Mleko Kokosowe


Seria Garnier Botanic Therapy zainteresowała mnie od kiedy tylko pojawiła się w sklepie. Byłam ciekawa na ile naturalne są te kosmetyki oraz czy ich składy warte są tej ceny. Kiedy pojawiła się okazja testowania  z KWC zgłosiłam się bez wahania .


2018/12/17

Praktyczne prezenty dla małych i dużych



To chyba ostatni dzwonek na zakup prezentów pod choinkę. Nie jestem zwolennikiem wydawania mnóstwa pieniędzy na podarunki. Uważam, że liczą się przede wszystkim dobre intencje. Dzisiaj przychodzę właśnie z listą prezentów przydatnych. Post nie sponsorowany, zawsze mile widziany :)


2018/12/13

Co się dzieje z tymi ludźmi w grudniu?



Drodzy czytelnicy, dziś nie będzie recenzji. Dziś będzie post o ludzkich zachowaniach. W grudniu, jak w żadnym miesiącu doświadczam wielu przykrości ze strony nawet obcych ludzi. A zbliżają się święta, nie powinno tak być. Nie wiem, może to przez brak słońca i ogólną depresję narodu?

2018/12/11

Lavera Masło do ciała Zimowa Miłość, z limitowanej zimowej edycji


O dobrych kosmetykach zawsze warto pisać. Szczególnie wtedy, gdy oprócz funkcji pielęgnacyjnej spełniają rolę rozpieszczajacą. Zimowa edycja limitowana Lavera kusi zapachem wanilii i migdała. Nie ma nic przyjemniejszego niż nałóżyć po ciepłej kąpieli taki Balsam i od razu wskoczyć do łóżka.
 

2018/12/07

Usta w roli głównej: Wegańska szminka Neve cosmetics w kolorze Raspberry Jelly



Chciałam Wam dzisiaj zaprezentować pomadkę, która jest moją ulubioną od dwóch miesięcy. Jeśli czytacie moje bloga, to pewnie już wiecie, że ja zawsze idę na jakość, nie na ilość i nie kolekcjonuje drogeryjnych pomadek. Od czasu do czasu wymieniam pomadkę, ponieważ zazwyczaj mam te naturalne, to muszę to robić częściej, bo takie pomadki psują się szybciej. A jednocześnie są bezpieczne dla zdrowia, w przypadku zjadania dużych ilości ;)

2018/12/06

Plany na grudzień czyli zdążyć przed świętami


Grudzień to miesiąc pogoni. Byle zdążyć przed świętami ze wszystkim. Kupić prezenty, ubrać choinkę. A jeszcze wcześniej wysprzątać cały dom, tak aby umęczyć się ile wlezie. Nie akceptuje takiego stanu rzeczy, sprzeciwiam się.

2018/12/05

Wieczorna pielęgnacja: demakijaż i oczyszczanie


Czas tak szybko biegnie i chciałbym zdążyć z zaległymi recenzjami do końca roku. Dlatego dzisiaj zapraszam na zbiór mini-recenzji z kosmetykami, których używam codziennie do demakijażu i oczyszczania twarzy. Jeśli chodzi o pielęgnację, to nie zmieniło się wiele.

2018/12/02

Sposób na Alzheimera, książka dla każdego kto chce zadbać o mózg


Nie wiem dokładnie jaka grupa wiekowa czyta mój blog, a mam dzisiaj dość ciężki temat do zaprezentowania. Przeczytałam książkę, która mnie zainteresowała i nie jest ona tylko dla staruszków. Sposób na Alzheimera pokazuje nam jak poprawić swoją pamięć, komfort życia i kondycję ciała. 

2018/11/30

Naturalny makijaż + pielęgnacja, to naprawdę możliwe


Kiedyś myślałam, że aby dobrze wyglądać z rana, muszę poświęcić przynajmniej 20 minut na makijaż. Od kiedy jestem mamą musiałam się nauczyć dbać o siebie od nowa. Kosmetyki naturalne obecnie znacznie ułatwiają to zadanie. Nie trzeba już wybierać: pielęgnacja czy makijaż, bo mam to wszystko razem. Poranny makijaż nie zabiera mi więcej czasu niż 5 minut.

2018/11/27

Najwyższa pora na list do Św. Mikołaja .



Chociaż dzieckiem nie jestem i w Św. Mikołaja nie wierzę, to pisanie listy życzeń i marzeń jest dla mnie bardzo przyjemne. Lubię przeglądać oferty z kosmetycznymi zestawami prezentowymi, tym bardziej że z roku na rok są one coraz bardziej atrakcyjne i kuszące. Oczywiście wybrałam zestawy naturalne i z moich ulubionych marek:


2018/11/26

Sylveco Naturalny Dezodorant ziołowy, kora dębu



Naturalny dezodorant Sylveco jest spełnieniem marzeń nie dlatego, że ma jakąś super moc, ale jest naszym polskim produktem, który jest dostępny praktycznie dla każdego. Bo gdzie nie popatrzeć, to te kosmetyki są wszędzie. Mamy już wybór i nie musimy smarować się solami aluminium, jeśli nie chcemy.

2018/11/23

Naturalny lakier do paznokci Benecos: Vintage red oraz Top coat


Bardzo dawno nie było u mnie wpisu z lakierami do paznokci. Powód jest prosty, nie maluje paznokci na codzień, gdyż jest to dla mnie rzecz zbędna. Wiem, że lakier hybrydowy mógłby wpłynąć na moje paznokcie niekorzystnie, dlatego zdecydowałam się na zakup naturalnego lakieru Benecos z formułą 8-Free. 

2018/11/20

Plan ratunkowy dla tarczycy i nadnerczy: czy jedna książka może coś zmienić?


Nie będzie streszczenia książki, bo takie są bez celu. Jak kogoś książka interesuje, to powinien ją kupić. Postaram się przekazać moje odczucia, co do tej książki i czy coś ona zmieniała w moim życiu?

2018/11/16

Zapowiedzi zimowej pielęgnacji twarzy i ciała


Czuję już zimę po kościach. Myślę, że kompletnie może nas zaskoczyć. Z każdym dniem robi się coraz chłodniej. Dlatego przygotowałam już co-nieco zimowej pielęgnacji.  Zapraszam na  przegląd nowości, jakie pojawiły się u mnie w ostatnich dniach:


2018/11/14

Tołpa Expert Parodontosis Żel do mycia zębów bez fluoru


Na dobre kosmetyki można trafić zupełnie przypadkiem. Chociaż moje niedawne zakupy drogeryjne parę razy okazały się bublami, to jednak są i perełki. Do takich należy Żel do mycia zębów bez fluoru z Tołpa expert. Marka zbiera kontrowersyjne opinie, przede wszystkim dlatego, że bywa nie do końca ok ze składami.

2018/11/10

Eko sprzątanie: produkty Frosch i Eco friendly



Z racji soboty zapraszam na wpis o sprzątaniu. Ostatnio popularne ekologiczne środki czystości. Jest coraz lepsza dostępność, nawet w markecie, więc skusiłam się na parę rzeczy o których dziś Wam napisze :
Frosch Winogronowy środek do kabin prysznicowych,  Frosch Płyn do mycia szyb,  Frosch Koncentrat do płukania tkanin, Eco Friendly Płyn do czyszczenia łazienki.

2018/11/07

Jak umarłemu kadziło czyli o Kremie na pękające pięty z Farmony


Skoro mamy listopad, miesiąc mroczny, skłaniający do refleksji to i recenzja w takim klimacie. Tak to nie dawno dałam się nabrać (po raz kolejny) na hojne obietnice na opakowaniu pewnego kremu i z zapałem zaczęłam go stosować licząc na cud, który nie nastąpił. A mowa o Kremie Regenerującym Na pękające pięty Siemię Lniane z Farmona Herbal Care.

2018/11/04

Butelka termiczna Rags'y - nowy trend na bycie eko


Woda jest niezbędna do życia. Od kliku lat jestem konsekwentna i nie kupuje wody mineralnej w plastikach PET. Nie będę napełniać kieszeni chciwym producentom, którzy nie dość że zarabiają prawie na niczym (bo wodę większość z nas ma zdrową w domu ), to jeszcze trują środowisko naturalne.

2018/11/02

Kosmetyki naturalne: tanie czy drogie?


Temat chodził mi po głowie od paru dni, więc w końcu trzeba było napisać. Cena kosmetyków naturalnych, to sprawa dyskusyjna. O tym, że są one drogie mówią osoby nie kupujące ich. Obecnie mamy coraz lepszą dostępność marek naturalnych. Wystarczy się tylko rozejrzeć, zmienić kierunek gdzie zazwyczaj robimy zakupy, np. na małe lokalne sklepiki, czy zamawiać on-line.

2018/10/30

Najlepszy zestaw do kręconych włosów?


Tyle lat pisania bloga nauczyło mnie wielu rzeczy, także podejścia do pielęgnacji i dostosowywania jej do moich potrzeb. Dlatego już nie pokuszę się na różne "gratki" i okazje do tzw. testowania. Biorę pod uwagę wrażliwość mojej skóry i nie robię na niej eksperymentów. Jeśli chodzi o włosy też jestem restrykcyjna.

2018/10/24

Zakupy kosmetyczne wrzesień-październik


Październik pod względem wpisów na blogu nie należy do udanych. Aby nieco nadrobić zaległości zapraszam na podsumowanie zakupów z dwóch miesięcy. Jak się okazuje uzbierało się parę ciekawych kosmetyków, a niektóre z nich to prawdziwe perełki.

2018/10/20

Marzenia na listopad



Jestem marzycielką, myślicielką i lubię mieć wszystko poukładane. Październik był tak piękny (to chyba już przeszłość), więc pora zaplanować coś na listopad - miesiąc trudny pod każdym względem.

2018/10/16

Hity w jesiennej pielęgnacji



Piękną mamy jesień tego roku i wyjątkowo łaskawą dla skóry i włosów. Nie trzeba jeszcze nosić czapki i szalika, nakładać ciężkich, tłustych kremów. Skóra po lecie może w końcu się zregenerować. Ułatwiają mi to kosmetyki, które obecnie stosuje:

2018/10/12

Higiena Intymna z Facelle i Vianek



Żele, płyny do higieny intymnej w pewnym wieku są już niezbędne. Ostatnio skusiłam się na dwa rodzaje: tańszy i droższy. Zapraszam do opinii porównawczej : Vianek żel do higieny intymnej  nawilżający oraz Facelle Płyn do higieny aloesowy.

2018/10/11

Jak się odmłodzić, jak się postarzyć?



Co nas odmładza, co nas postarza? Czy zastanawiacie się nad tym na co dzień,  jak każdy wybór może mieć konsekwencje w tym, jak się czujemy i jak nas odbierają inni? Warto troszczyć się o dobre samopoczucie i dobierać odpowiednie kosmetyki...

2018/10/09

Pierwsze kroki ze szczotkowaniem ciała + Balsam do ciała Bio happy Greenwood


Czym jest szczotkowanie ciała pisać nie będę, bo post mój to podzielenie się  wrażeniami na temat metody, a nie informacja, którą każdy może sobie wyszukać w Google. Polecam Wam też poczytać np. na Avebio-blogu
Do szczotkowania potrzebna jest chęć, dobre nastawienie, szczotka z naturalnego włosia, mydło pod prysznic oraz dobry balsam do ciała.

2018/10/07

Projekt Denko 3 kwartał



Projekt denko prowadzę tylko na potrzeby bloga. Wiem, że cieszy się dużą popularnością, bo stanowi swego rodzaju podsumowanie kosmetycznych postępów. Ostatnio jednak nie zbierałam wszystkim opakowań... bo strasznie mnie denerwują te pustaki, muszę szukać dla nich jakiego pudła, a nasza przestrzeń życiowa nie jest taka wielka. 

2018/10/05

Mydlarnia Cztery Szpaki: Miś


Mydlarnia Cztery Szpaki to kolejna, polska manufaktura produkująca mydła naturalne o wyjątkowych walorach użytkowych. Składy są proste i pełne bogatych substancji, pozytywnie wpływających na skórę. Dziś na tapetę biorę Mydło dziecięce. 

2018/10/01

Poranne rytuały na poprawę nastroju


Wpis ten miał sie pojawić we wrześniu, ale jak to zapracowana Polka, nie zdążyłam. Temat porannych rytuałów, myślę że ciekawy. Sama chętnie czytałam tego typy tagi: poranna rutyna, pielęgnacja itp. Teraz, jako mama walczę o każdą chwilę, a że lubię dbać o siebie i to mi poprawia nastrój, to mam i swoje patenty, które wykonuje z mniejszą lub większą systematycznością.

2018/09/28

Duetus Serum Regulujące, nie tylko dla nastolatek


Ostatnia recenzja w tym miesiącu, napiszę o produkcie, który teoretycznie jest dla młodych osób, bo takie zazwyczaj mają problemy z trądzikiem. 

2018/09/27

Fitomed Krem pod oczy Kocanka Włoska - idealny na jesień i zimę


Kremy pod oczy to mój słaby punkt w pielęgnacji. Na pewno nie lubię stosować ich latem, bo czuję że przeciążają moją cerę. Krem pod oczy Odżywczy z Fitomed zaczęłam nakładać dopiero we wrześniu i uważam, że jest to typowo jesienno-zimowy krem, kiedy czujemy przesuszenie i zmęczenie skóry wokół oczu.

2018/09/24

Naturalne sposoby na przeziębienie



Sezon na przeziębienia dopiero się zaczyna, ale widzę że wszyscy wokół już kichają i nastroje kiepskie. Jedni, co wierzą w reklamy czym prędzej biegną do apteki po zapas leków przeciwgorączkowych, przewizapalanych, a  inni kurują się metodami babci. Ja należę do tej drugiej grupy...


2018/09/19

Walka z kilogramami


Zdjęcie z 2015 roku (Tutaj wpis). Jak się wtedy czułam? Cudownie, pewnie, lekko i zdrowo. Z naciskiem na to ostatnie. Punkt krytyczny nastąpił pod koniec sierpnia, kiedy to waga wskazała ...

Pranie czyste, świeże i pachnące ...


Obecnie jest bardzo duży wybór środków do prania, nawet osoby z alergiami mają w czym wybierać. Bardzo długi czas, tzn. od kiedy urodził się syn prałam w płynach dla dzieci. Jedne prały lepiej, drugie gorzej, wiadomo jak to jest. Zawsze jednak starałam się wybierać płyny delikatne i bezpieczne dla skóry.

2018/09/14

Dudu-Osun Czarne mydło w kostce



Lubie mydła w kostce, ostatnio nawet bardziej od żeli, które już mi się znudziły. Obecnie mamy duży wybór mydeł naturalnych z dobrymi składami, które mogą nawet leczyć różne przypadłości skórne. O Mydełku Dudu-Osun marzyłam od dawna. Czy faktycznie jest takie niezbędne?

2018/09/12

Droga mamo, czas zadbać o siebie



Dzisiaj chciałabym poruszyć temat dbania o siebie, kiedy jest się mamą. Akurat u mnie był duży problem z wygospodarowaniem czasu dla siebie. Nie będę tu pisać  dlaczego tak u mnie było. Nie, nie jestem samotną matką. Z perspektywy czasu wiem, że byłam sama winna takiemu stanowi rzeczy.


2018/09/11

Weleda Beauty Balm 5 w 1 Nude , opinia edytowana 28 października


Kosmetyki do makijażu i pielęgnacji tzw. wielofunkcyjne zawsze mnie pociągały. Bo pozwalają zaoszczędzić czas, mogę poczuć się z rana lepiej, kiedy moja twarz przybierze nieco żywszą barwę. Obecnie dostępne kremy BB są coraz bardziej przyjazne i każdy typ cery znajdzie coś dla siebie. A czy Krem tonujący Weleda 5 w 1  okazał się strzałem w dziesiątkę?

2018/09/10

Perfecta Glinkowa Pasta do mycia twarzy


Dzisiaj produkt, którego nie pochwalam, ale i tak go zużyje. Nie byłam nigdy fanką marki Perfecta, bo drogeryjna, złe składy itp. ale ostatnio wiele firm się poprawiło, czy jest tak w przypadku Perfecty? Na przykładzie: Glinkowa Pasta do mycia twarzy. Używam jej już miesiąc i miałam okazję sprawdzić na wiele sposobów.

2018/09/06

Fitomed Serum ujędrniające do ciała Zielona Kawa


Z motywacją do zmiany złych nawyków może być różnie. W zależności do czasu, środków i możliwości trzeba o siebie dbać i to niezależnie do wieku. Na pewno kosmetyki są w stanie zmienić choć trochę w naszym wyglądzie i samopoczuciu. Serum ujędrniające do ciała Zielona Kawa jest ze mną już jakiś czas.

2018/08/27

Lily Lolo prasowany cień do powiek Double Denim oraz Pędzel Eye Liner Smudge


Nigdy nie lubiłam niebieskich cieni do powiek, ponieważ mam oczy w takiej tonacji i wydawało mi się, że to do siebie nie pasuje. Zupełnie inna sprawa jest z odcieniem granatu, który lubię w postaci kreski na górnej powiece. Cień Double Denim z Lily Lolo nabyłam właśnie z zamiarem robienia takiej kreski, do kompletu zamówiłam pędzelek Eye Liner Smudge .

2018/08/25

To dla mnie luksus czyli siła drobnych przyjemności


Pojęcie luksusu, każdy rozumie inaczej. Dla jednych może to być droga biżuteria, dla innych wyjście do teatru. Są kraje, gdzie kromka chleba i jeden posiłek dziennie to luksus... A co dla dla mnie jest luksusem i przyjemnością?

2018/08/23

Plany na jesień



Ostatnie wydarzenia nauczyły mnie, że to rzeczywistość weryfikuje nasze plany i marzenia. Nie mniej obecne, upalne lato /wakacje zmierzają ku końcowi . Dla mnie wrzesień to już jesień, pora więc na realizację celów.

2018/08/22

Zawartość podręcznej kosmetyczki



Kosmetyczka podręczna, rzecz niezbędna? Ja przyznam, że przez jakiś czas nie miałam takiej specjalnej kosmetyczki, tylko zabierałam wszystko co potrzebne do kieszonki w torebce. Efekt był taki, że wiele rzeczy zapominałam ze sobą zabrać ...

2018/08/20

Włosy w sierpniu + ulubione kosmetyki


Dzisiaj obiecana na Instagram aktualizacja włosów. Obecny kształt fryzury nie do końca mi pasuje. Jednak włosy ciągle są związane, więc nie ma co liczyć na ładny kształt skrętu. Szykuję się na wizytę u fryzjera i na pewno podzielę się jej wynikami.

2018/08/18

Dziecko i pies w jednym domu ... czyli trudna miłość


Drodzy czytelnicy, wpis ten miał się pojawić parę miesięcy temu. Jednak pisze go dziś, ale miało go nie być wcale .
Nie będę już nic wspominać o braku czasu, bo jednak będąc mamą trzeba mieć pewne priorytety i umieć znaleźć czas dla siebie .
Tekst jak zwykle powstał z potrzeby chwili, lubię się dzielić tym co mnie nurtuje, przemyślenia i wnioski mogą przydać się innym.


2018/08/16

Aloesove Płyn Micelarny


Z lipcowym numerem Zwierciadła jako dodatek można było zdobyć Płyn micelarny Aloesove. To nowość wypuszczona spod skrzydeł Sylveco. Podeszłam do nowości z pozytywnym nastawieniem. Czy warto było go kupić za tak niską cenę?

2018/08/14

Lavera Naturalny Korektor w kremie


Pora wrócić do recenzji, zwłaszcza że mam ich trochę zaległych. No cóż, wpływu na pogodę już nie mam i mogę tylko czekać cierpliwie do jesieni. Dziś korektor  który polecam, a jakie są jego zastosowania, wady i zalety o tym dalej