2019/05/19

Suplementy Olimp Labs: B12 Forte i Chela-Mag B6 + D3


Wszelkie suplementy diety są obecnie bardzo na czasie. Nie rzadko rekomendowane jako lepsze od leków, co oczywiście jest błędem. Suplement diety możecie kupić nawet w drogerii, a lek dostępny jest w aptece. Suplement zalecany jest dla ludzi zdrowych i nie ma udowodnionego działania. Jakie suplementy wzbudziły moje zaufanie: Chela-Mag B6+D3 oraz B12 Forte bio-complex

2019/05/16

Lily Lolo Zestaw do konturowania twarzy + Pędzel Tapered Contour



Rynek kosmetyczny bombarduje nas całą masą nowości, które mogą nam być przydatne lub nie. Kolorowe zdjęcia makijażów kuszą. Modelki o idealnych rysach przekonują: to właśnie produkt dla Ciebie. Jak odróżnić, co jest nam naprawdę potrzebne od chwilowej zachcianki?

2019/05/15

Uniwersalne kosmetyki dziecięce: Babydream, Hipp, Eco cosmetics


Z kosmetykami dla dzieci jest tak, że w zasadzie nadają się one dla każdego. Nie zaszkodzą suchej skórze dorosłych, wiele z nich nie podrażni nawet cery alergicznej. Mam swoje ulubione marki jeśli chodzi o tą kategorię i są to:


Naturalny dezodorant Schmidt's w sztyfcie kontra Benecos Deo spray


Obecnie mam dwa naturalne dezodoranty na stanie. Używam ich zamiennie w zależności od dnia i sytuacji. Jeśli ciekawi Wam moja opinia zapraszam do posta:


2019/05/12

Makijaż i poranna pielęgnacja twarzy 2w1 . Pharmaceris, Logona, Lavera, AA Wings



Mój  makijaż musi być  prosty i sprawiać mi przyjemność. Aplikuje to co muszę, by wyjść do ludzi i czuć się dobrze. W tym roku nastąpił przełom, w końcu mam krem z filtrami i to CC, który daje mi  poczucie komfortu. Nie świecę się jak gwiazda w upalne południe. Oczy mam lekko podkreślone czernią. Usta koloru Malvy, zadbane i lśniące. To za sprawą paru kosmetyków, które są sprytne i ułatwiają szybki makijaż.

2019/05/11

Książki kwietnia: Ścigany i Żmijowisko



Lubię pisać moje wrażenia z przeczytanych książek. Nic tak nie poprawia słownictwa, działa na wyobraźnie i jednocześnie pozwala się zrelaksować jak książka. Bardzo się cieszę, że w końcu mam więcej czasu na czytanie. Dwie książki, które skończyłam czytać chyba z miesiąc temu i miło je wspominam:
Wojciech Chmielarz "Żmijowisko"
Katarzyna Michalak "Ścigany"


2019/05/09

Projekt Denko kwiecień , 12 produktów zużyte



Denko z kwietnia nie okazało się zbyt imponujące, co mnie cieszy. Jedne kosmetyki zużyłam z uczuciem ulgi, za innymi będę tęsknić. Zachęcam Was do świadomych zakupów i sprawdzenia z jakiego rodzaju tworzywa są opakowania.

2019/05/07

Oleofarm : Olej sezamowy nierafinowany / Olej z pestek dyni tłoczony na zimno



Oleje roślinne tłoczone na zimno to prawdziwa skarbnica zdrowia.  Dziś na tapetę biorę dwa oleje z Oleofram:
Olej z Pestek dyni tłoczony na zimno
Olej Sezamowy Nierafinowany.


2019/05/04

Co pić zamiast kawy? Kakao a może Inka



Dziś kontynuacja marcowego wpisu pt. Dlaczego nie mogę pić kawy? Pokaże Wam co pije zamiast kawy i co mi smakuje, nie szkodząc przy tym, a nawet przynosząc korzyści. W sklepach można znaleźć różne namiastki kawowego napoju. Jednak nie polecę Wam tanich zamienników w stylu "Cappuccino" z mnóstwem sztucznych E.

2019/05/01

Jakie ubrania i dodatki kupisz w Second hand?




Second hand to dzisiaj nie powód do wstydu. W obecnych czasach, gdy "zerowaste" wkracza na salony second hand po prostu staje się modne, praktyczne i dobre dla planety. Ale czy wszystko tam dostępne nadaje się do użytku?

2019/04/30

Alternatywa dla Szamponu w płynie : Zioła kosmetyczne Shikakai Erbe di Janas



Obiecałam na moim Instagram, że w kwietniu pojawi się wpis z testem ziół kosmetycznych Shikakai - Erbe di Janas. Spełniam więc obietnicę: wpis z dużą ilością zdjęć, tak wyszło bo robiłam krok po kroku wszystkie czynności. Widoczny grzebień pełni jedynie funkcję ozdoby zdjęcia (kompletnie nie nadaje się do rozczesywania mokrych, długich włosów). Ale przechodząc do tematu, to od jakiegoś już czasu szukam alternatywnych metod mycia włosów. Czy coś innego niż szampon jest w stanie sobie poradzić z moimi włosami.

2019/04/29

Z jakich kosmetyków mogę zrezygnować? Minimalizm kosmetyczny



Temat minimalizmu staje mi się bliski nie tylko ze względu na jego popularność, co na autentyczną potrzebę płynącą z serca. Rozglądam się wokół, widzę co się dzieje, jak zalewa nas morze śmieci. Za każdym razem, kiedy otwieram szafkę z kosmetykami zastanawiam się na ile są mi one wszystkie potrzebne. Czy muszę mieć osobny krem do każdej części ciała? Czy na twarz trzeba nałożyć  kilka produktów, jeden po drugim, aby twarz była zadbana.


2019/04/25

Flo: Płyn uniwersalny i Płyn do mycia naczyń



Nie lubię sprzątania, ani zmywania. Chętnie odkładam to na ostatnią chwilę. Gdybym mogła, kupiłabym zmywarkę. Jakoś trzeba żyć,  a z pomocą przychodzą płyny do mycia naczyń i inne tego typu rzeczy.  W kwietniu dostałam przesyłkę PR z Płynami FLO. 

2019/04/22

Higiena Jamy ustnej: olej kokosowy, Pasta do zębów Lavera, bambusowa szczoteczka



Olej kokosowy jest zdecydowanie moim ostatnim odkryciem jeśli chodzi o pielęgnację zębów. Całkowicie odmienił moje spojrzenie na sprawę. Prosty, nie drogi środek, a jest w stanie tyle zmienić. Podstawą higieny dotychczas była pasta i szczoteczka...

2019/04/19

Co w Życiu najważniejsze ?


Katolicy za parę dni będę przeżywać Wielkanoc. Pójdą do świątyni poświęcić pokarmy, wezmą udział w uroczystej mszy świętej. Spędzą czas przy rodzinnym stole. Nie znam drugiej tak fałszywej wiary. Zresztą wiara nie jest czymś idealnym.  Nie wiem też, jak to jest żyć w innej wierze? Chodzisz do kościoła, takiego lub innego to musisz płacić za wszystko.

2019/04/16

Eco cosmetics Emulsja na słońce SPF 30 do skóry wrażliwej, z granatem i owocem goji



Filtry ochronne Eco Cosmetics są ze mną już parę ładnych lat (na końcu posta wkleję linki do recenzji Filtrów UV).  Kupowałam Eco Cosmetics dla siebie jeszcze zanim urodził się syn. Oczywistym wyborem więc był zakup Emulsji SPF 30 dla syna.

2019/04/15

Projekt denko marzec - 8 produktów



W marcu udało mi się skończyć osiem produktów. Kto regularnie czyta mojego bloga, pewnie wie że u mnie raczej minimalnie z zakupami i denkami. Równowaga musi być, kupuje jak zużywam. Nie będę przeciągać i zapraszam do szybkiego podsumowania zużyć:

Aktualna pielęgnacja włosów z Delia Cameleo, Bielenda Botanic, Garnier Botanic, Vianek Tonik



Zgodnie z obietnicą daną Wam na Instagram wrzucam aktualną pielęgnację włosów:


2019/04/12

Szampony przeciwłupieżowe Catzy Healing: ziołowy i do każdego rodzaju włosów


W marcu dostałam propozycję przetestowania Szamponów Przeciwłupieżowych Catzy Healing. W aptekach dostępne dwie wersje: do każdego rodzaju włosów i do włosów przetłuszczających się.
Opinia edytowana: 15 maja 2019

2019/04/11

Mydło naturalne 4 Szpaki Len i rumianek


Po Słonej Lawendzie i Misiu przyszła pora na Len i Rumianek. W sumie trzecie mydełko jakie mam przyjemność stosować ja i/ lub mój syn. Jestem zwolenniczką minimalnej pielęgnacji ciała, a dobry kosmetyk, w  tym wypadku mydło jest w stanie pozytywnie wpłynąć na skórę.


2019/04/04

Aloesove Odżywczy krem do twarzy na noc



Kiedy skończył mi się krem na noc, akurat nie miałam możliwości zrobić zakupów internetowych i kupiłam w aptece: Odżywczy krem do twarzy z Aloesove. Marka ta nie jest droga, łatwo dostępna, pomyślałam, czemu nie spróbować? A czy był to dobry wybór, po miesiącu mogę napisać więcej:


2019/04/02

Kosmetyczne podsumowanie marca: nowości w makijażu



Kobieta jak kwiat może rozkwitnąć na wiosnę. O tej porze roku lubię jak nigdy eksperymenty z kosmetykami do makijażu.  W Marcu przybyło mi trochę nowości.

2019/03/30

Dlaczego nie mogę pić kawy?



Skoro mam pisać nie tylko o kosmetykach, śmiało sięgam po inne tematy. Tematy dotyczące mnie samej i otoczenia. Każdy szanujący się bloger wita dzień na Instagramie z kubkiem kawy, gorącej parującej, z mlekiem lub bez. Niektórzy wrzucają zdjęcia ekspresów, wymyślnych filiżanek.

2019/03/29

Historia moich brwi kiedyś i dziś: z Lily Lolo Brow Duo Pencil


Z wiekiem daje się zauważyć nie tylko osłabienie włosów na głowie, ale niestety też osłabienie włosków brwi.  Nie bez znaczenia są tzw. błędy młodości czyli nastoletnie eksperymenty z samodzielną regulacją brwi. Jako młoda osoba nie miałam nigdy możliwości spotkać kosmetyczki z prawdziwego zdarzenia, która dałaby sobie radę z moimi brwiami. W końcu tą kosmetyczką zostałam sama.

2019/03/24

Dlaczego na blogach wieje nudą?


Dzisiaj wchodząc w listę czytelniczą blogera doszłam do wniosku, że nie ma na co popatrzeć. Jakieś recenzje kosmetyków, co gorsza powielające się blogach.   Nie neguje tego, że coś można otrzymać za darmo i napisać recenzję (za pieniądze czy nie, w to nie wnikam).

2019/03/22

Wooden Spoon On The Go SPF 45


Szukacie kremu z filtrem dla dziecka? Najwyższa pora, bo mamy już wiosnę i słońce coraz wyżej. Wooden Spoon było mi już znane wcześniej: Hipoalergiczny krem na słońce SPF 30+ dla niemowląt i całej rodziny, który polecam. Tym razem jednak zdecydowałam się na wygodną formę sztyftu: Krem na słońce w sztyfcie SPF 45 dla niemowląt i całej rodziny.

2019/03/20

Nieidealne piękne mamy, przyłącz się i Ty



Dzisiaj postaram się Wam przybliżyć jeden z moich kompleksów. Problem, który może dla jednych nie istnieć, być nie istotnym i nierealnym. A inne kobiety cierpią z jego powodu katusze.  Brzuch po-ciążowy, który nigdy nie wraca do swoich kształtów sprzed ciąży. Trochę obawiałam się o tym pisać, może spotkać mnie jakaś krytyka.  Nie obchodzi mnie to, już pora  przerwać milczenie.  My, Polki jesteśmy w takiej kulturze wychowane, że nie mówi się o kompleksach, bo to wstyd. Co najwyżej można problem maskować, spędzać godziny na ćwiczeniach i brać się za siebie. Tylko kiedy to robić, jak nie ma czasu?

2019/03/15

Nowości w pielęgnacji na wiosnę


Wczoraj na Instagram w relacjach obiecałam Wam, że pokażę moje zakupy kosmetyczne. Trochę jako uzupełnienie braków, a i z myślą o nadchodzącej wiośnie, aby poczuć się lepiej i zadbać o siebie. Wpis będzie dwu-częściowy, bo w następnym dopiero pokażę naturalne kosmetyki do makijażu wiosennego.

2019/03/14

Miłość szeptem mówiona, powieść która zaskakuje



Dawno nie było recenzji książki, a tym bardziej takiej obyczajowej powieści. Trochę się zagrzebałam w poradnikach, które coś tam wniosły do mojego życia, ale na zmiany większe wciąż nie jestem jeszcze gotowa. Zawsze jednak lubiłam czytać powieści dla kobiet, które wnoszą do mojego życia trochę więcej kolorów. Jedną z takich dostałam pod choinkę i była to: "Miłość szeptem mówiona" autorki Monika Joanna Cieluch.


2019/03/13

Trychoxin Kuracja na wypadanie włosów oraz Szampon przeciw wypadaniu


Pozostając w tematach włosowych, dziś nieco o wypadaniu włosów. Kolejnym problemie, który spędza sen z powiek niejednej niewiasty. 
Bardzo się ucieszyłam, kiedy była możliwość przetestowania kuracji w ampułkach Trychoxin wraz z Szamponem. Dziś opiszę moje wrażenia...

2019/03/10

Czy siwe włosy to powód do wstydu?



Dziś w dobie internetu i smartfonów udostępniamy swój wizerunek o wiele częściej niż kiedyś. Również społeczeństwo wymaga od nas dopasowania się do pewnych schematów. Jednym z nich jest dążenie do wiecznej młodości. Czasu nikt nie zatrzyma, ale można go w pewnym sensie oszukać. A czy warto, nie lepiej się pogodzić z jego upływem?


2019/03/06

EcoLab: Tonik i Pianka Głęboko oczyszczająca



Dzisiaj obiecana recenzja na temat dwóch kosmetyków, które wzbudziły Wasze zainteresowanie. Eco Laboratorie: Głęboko oczyszczająca pianka do mycia twarzy to cery tłustej oraz Tonik z tej samej serii. Kosmetyki te mają dobre składy, a ceny są przyjazne. Czy to jednak wystarczy, aby opinia była pozytywna?

2019/03/03

Sante Naturkosmetik Odświeżający tonik do twarzy z bio-aloesem


Marzec, więc ruszam z zaległymi recenzjami kosmetyków, których używałam jeszcze w lutym. Odświeżający tonik Sante nie długo mi się skończy, bo ma tylko 125 ml.  Jest szansa, że zanim się znudzi, to dobiegnie dna.


2019/03/02

Skrócony Projekt Denko luty



Hej, postanowiłam publikować również krótsze posty, gdyż nie zawsze mam tyle czasu, aby tworzyć długie. Dlatego też, pomimo że mam małe zużycia z lutego i tak je pokazuje. Nie chce zbierać z miesiąca na miesiąc więcej rzeczy, bo potem tego bywa zbyt dużo, odkładam sprawę i koniec końców to mnie przerasta.


2019/03/01

6 Naturalnych podkładów, BB na wiosnę



Marzec witam z pięknym słoneczkiem i coraz cieplejszą pogodą, dlatego warto rozejrzeć się już za lżejszymi kosmetykami do makijażu. Krem BB, lekki podkład, krem tonowany, ja stawiam oczywiście na opcje naturalną, bez silikonów, sztucznych perfum. Lubię zadbać o cerę kompleksowo, w sposób szybki i przyjemny.

2019/02/27

Urtekram Mleczko oczyszczające bez zapachu



Mleczka do demakijażu stanowią ważną część mojej pielęgnacji twarzy. Stosuje je od jesieni do wiosny, aby zapobiec przesuszaniu cery. Mleczko zazwyczaj stanowi jeden z etapów oczyszczania. Miesiąc temu skusiłam się na: Mleczko Urtekram , czy to był dobry wybór?


2019/02/21

Męska pielęgnacja z Wooden Spoon Organiczne masło do ciała Busy Beeswax


Dziś odpalam laptopa specjalnie dla Was, choć wolałabym wyłożyć się na kanapie i nie robić nic. Jednak mam fajny produkt do pokazania, i to z półki kosmetycznej męża:  Wooden Spoon Organiczne masło do ciała Busy Beeswax.

2019/02/18

Coslys Krem do skóry suchej i wrażliwej z ekstraktem z róży


Dobrze dobrany krem do twarzy to podstawa zadbanego wyglądu. Na wypielęgnowanej skórze makijaż lepiej się utrzymuje. Nie ma problemów w postaci suchych skórek, czy zapchanych porów. Pomimo tego, że jestem posiadaczką cery skłonnej do przesuszeń, to równie często się ona zanieczyszcza i reaguje zaczerwienieniem. Kosmetyki z różą bardzo często u mnie goszczą, a kolejnym jaki wypróbowałam jest Coslys Krem do skóry suchej i wrażliwej z ekstraktem z róży.


2019/02/17

Aloesove Regenerujący Żel , kosmetyk uniwersalny?


Kosmetyki, które są niezbędne w naszej pielęgnacji,  niewątpliwie takim jest żel aloesowy. Nie wyobrażam sobie, aby nie mieć pod ręką jakiegoś aloesu. Żałuję, że nie mam w domu takiego w doniczce, ale kiedyś hodowałam i nie wyszło. Aloes znany jest ze swych kojących właściwości.

 

2019/02/10

Benecos Deo spray Aloe Vera



Marka Benecos oferuje dosyć tanie kosmetyki naturalne. Spotkać je można w bardzo wielu sklepach internetowych, jak i stacjonarnie (choć w mniejszych miejscowościach to raczej nie realne). Benecos ma ciekawą ofertę kolorówki, ale moją uwagę zwróciły ich naturalne dezodoranty i wybrałam Deo Spray Aloe Vera. 

2019/02/08

Eco Laboratorie Szampon normalizujący


Dziś recenzja szamponu, który stosowałam cały styczeń. Marka Eco Laboratorie znana mi jest m.in. z blogów, a w tym roku postanowiłam zapoznać się z nią nieco bliżej. Szampon do włosów przetłuszczających wydawał mi się idealny na obecne problemy ze skórą głowy, czy to był dobry wybór?

2019/02/05

Nasze hity z pielęgnacji dziecięcej / jesień, zima


Pora na podsumowanie dotychczasowej pielęgnacji dziecięcej. Jako mama czuję potrzebę, aby podzielić się z innymi tym,  co u nas  sprawdzało się w ostatnim sezonie. W powietrzu czujemy już wiosnę, więc będziemy powoli zmieniać kosmetyki na lżejsze. A tymczasem zapraszam na obecne hity:

2019/02/01

Projekt denko styczeń 2019


Zabieram się za rozliczenie styczniowych zużyć kosmetycznych. Od tego roku postanowiłam robić to co miesiąc, gdyż nie chce mi się dłużej przechowywać śmieci. Przy okazji zwracam uwagę na tworzywa, z jakich są wykonane.

2019/01/28

Czy mycie twarzy samą wodą ma sens?



Kolejny wymysł minimalistek, czy fakt potwierdzony naukowo? W pielęgnacji skóry co jakiś czas spotkać można różne rozwiązania, czasem wręcz ryzykowne. Wszystko muszę wypróbować na sobie? Niekoniecznie, trzeba zachować zdrowy rozsądek. Wbrew pozorom woda nie szkodzi, ale pamiętajmy jednak wszystko zależy od...

2019/01/27

Bio Happy Krem do rąk


Bio Happy Krem do rąk Date & Vanilla ma urocze opakowanie i nie dużą pojemność 50 ml. W sam raz nadaje się jako codzienny krem do noszenia w torebce. Nie lubię nosić ciężarów i ograniczam zawartość torebki do minimum.

2019/01/23

Co robić by włosy zimą lepiej się kręciły?



Pytanie to zadałam sobie sama jeszcze w grudniu, kiedy dopadł mnie włosowy kryzys . Nie zawsze można obwiniać kosmetyki,  chociaż nie bez znaczenia jest to czego obecnie używam. Warto też przyjrzeć się diecie i aktualnemu stanowi zdrowia. U mnie część winy za stan włosów ponosiło przewlekłe zapalenie zatok. Widać, że organizm wszystkie siły zmobilizował do walkę z chorobą, a dla włosów już zabrakło witalności.

2019/01/19

Natura Siberica Sól do kąpieli z żeń-szeniem syberyskim



Lubicie sole do kąpieli? Czy są Waszym absolutnie niezbędnym dodatkiem, czy można bez nich się obejść. Przyznam, że ja z powodzeniem radze sobie bez nich, ale jak już mam sól w domu to lubię użyć. Nawet niekoniecznie do kąpieli, co do domowego SPA dla stóp. Tym razem jest to Odmładzająca sól do Kąpieli Natura Siberica.


2019/01/14

Sante Szampon przeciwłupieżowy z glinką mineralną


Naturalne szampony sprawdzają się u mnie w 95%. Moja skóra lubi naturalne substancje myjące, a na SLS reaguje uczuleniem. Nie zdziwi więc fakt, że przedstawiam na blogu kolejny naturalny, tym razem: Przeciwłupieżowy Szampon z bio-jałowcem i glinką mineralną.


2019/01/10

So bio etic: BB Cream czy CC Cream ? Co wybrać?


BB Cream czy CC Cream? Z So bio etic jest jeszcze dostępny Krem BB lekka formuła  oraz Podkład o długotrwałym działaniu.  Tak się składa, że testowałam  BB i CC w kolorze nr 02, więc mogę porównać te  dwa kosmetyki. Napiszę o moich odczuciach co do ich trwałości, koloru i wykończenia na skórze.